Okostelefonnal diagnosztizálható a vakbélgyulladás

Vágólapra másolva!
A radiológusok egy speciális szoftverrel felszerelt okostelefon segítségével akár távolról is pontosan diagnosztizálhatják az akut vakbélgyulladást - állítja egy, az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság éves gyűlésén ismertetett tanulmány.
Vágólapra másolva!

"A cél az, hogy növeljük a diagnózis felállításának sebességét és pontosságát, továbbá hogy javítsuk a különböző orvosok közötti kommunikációt" - mondta el a tanulmány vezető szerzője, Dr. Asim F. Choudhri, a baltimore-i John Hopkins Egyetem neuroradiológus szakorvosa. "Ha korábban fel tudjuk állítani a diagnózist, a sebészeti műtő és annak személyzete már készen állhat, mire maga a sebész megvizsgálja a beteget."

A vakbélgyulladás, pontosabban a féregnyúlvány gyulladása a szerv sürgős sebészi eltávolítását teszi szükségessé. Ha a diagnózis és/vagy a kezelés késik, a gyulladt féregnyúlvány perforál, és a hasüregbe került bakteriális méreganyagok életveszélyes gyulladást okozhatnak. A betegség bármely életkorban előfordulhat, de 10 és 30 éves kor között a leggyakoribb.

Az akut vakbélgyulladás gyanújával a sürgősségi osztályra érkező beteg jellemzően fizikális-, majd CT-vizsgálaton esik át. Ha a radiológus nem tudja azonnal kiértékelni a CT-felvételt, késik a diagnózis és megnő a perforáció veszélye. Ha egy mobilkészülék segítségével távolból is eljuttathatók a felvételek, a radiológus korábban felállíthatja a diagnózist, és időben értesíthetők a sebészek is. "Az új technológia segítségével korábban kimondható a diagnózis és hamarabb megkezdhető a kezelés" - mondta el a sajtónak Dr. Choudhri.

A CT-felvétel azonnal a radiológus telefonján van

A vizsgálatot a Charlottesville-ben található Virginia Egyetem végezte. 25 alhasi fájdalommal a kórházba érkezett beteg hasi és medencei CT-jét továbbították titkosított hálózaton keresztül öt radiológusnak, a diagnosztikai képnéző OsiriX Mobile szoftverrel ellátott iPhone G3 okostelefonukra. Valamennyi betegnél más módon is ellenőrizték, hogy valóban vakbélgyulladásuk van-e. "A képek nagy felbontásban jelennek meg nagyon kevés torzulással, emellett a szoftver azt is lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy kinagyítsák a kép egyes részleteit vagy állítsanak a kép élességén" - magyarázta Dr. Choudhri. "A radiológus nem pillanatfelvételeket lát, hanem a valódi képeket."

A 25 beteg közül 15-nél helyesen állították fel az akut vakbélgyulladás diagnózisát, a 75 alkalomból 74 helyes és egy fals negatív eset volt, fals pozitív lelet pedig nem fordult elő. A vakbélgyulladásban szenvedő 15 beteg közül 8-nál mutattak ki meszes lerakódásokat a féregnyúlványban, ez a CT-n 88 százalékban látszott. A gyulladásos jeleket 96, a féregnyúlvány közelében lévő szabad folyadékot 94 százalékban sikerült azonosítani. A három tályogot is megfelelően diagnosztizálták.

"A CT-felvételek iPhone-on keresztüli elemzése épp olyan pontos, mint az erre specializált kórházi nézőrendszeren" - vonta le a következtetést Dr. Choudhri kiemelve, hogy az orvosi titoktartásra különösen ügyelni kell, mielőtt a mobilkészülékek klinikai használatba kerülnek. A módszernek azonban nagy jövőt jósolnak a sürgősségi ellátásban. "Azt reméljük, hogy ezáltal javulnak a betegek kilátásai, mivel csökken a perforációk száma, rövidül a kórházi tartózkodás ideje, és ritkábban lépnek fel szövődmények."