Nem élték túl a műtétet a pozsonyi sziámi ikrek

Vágólapra másolva!
Nem élték túl a pénteki szétválasztási kísérletet az egy nappal korábban született szlovákiai sziámi ikrek - közölte Dana Kamenická, a pozsonyi egyetemi gyermekkórház szóvivője.
Vágólapra másolva!

Az orvosok mintegy hat órán át harcoltak az újszülöttek életéért, de egyiküket sem tudták megmenteni. Az azonnali műtétre azért volt szükség, mert az egyik kisfiú állapota a belek eldugulása miatt nagyon súlyossá vált.

Eva Franková, a műtétet elvégző orvosi csoport egyik tagja már a beavatkozás előtt elmondta, hogy tekintettel az ikrek állapotára csak az egyik gyermek megmentésére van reális esély.

A császármetszéssel világra jött gyerekek megszületésük után azonnal a pozsonyi egyetemi gyermekkórházba kerültek. Az anya kérésére az egyetemi kórház sem az ikrekről, sem a szülésről nem hozott nyilvánosságra részleteket.

Az orvosok a pénteki műtét előtt azonban hivatalosan is megerősítették a korábbi sajtóértesüléseket: a gyerekek testük elülső részén voltak összenőve. Egyikük szívproblémával született, míg a másik esetében úgynevezett vízfejűséget állapítottak meg az orvosok. A két újszülöttnek közös volt a mája.

Szlovákiában a mostani esetet megelőzően 2007 áprilisában születtek sziámi ikrek. A két kisfiú mellkasuk alsó részén és hasuk tájékán volt összenőve. A sziámi ikreket szeptemberben ugyan sikerült szétválasztani, de mind a két gyerek röviddel utána meghalt, mert egyes szerveik nem működtek megfelelően.

Idén januárban viszont már kilencedik születésnapját ünnepelte a rozsnyói járásban fekvő Várhosszúréten (Krásnohorská Dlhá Lúka) egy ikerpár. A két kislányt 2000-ben sikeres műtéttel választották szét.

Az utóbbi több mint három évtizedben négy sziámi ikerpár született Szlovákiában.