Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Rosszabb a másnap a whiskytől mint a vodkától

Vágólapra másolva!
A túlzott alkoholfogyasztás kellemetlen utóhatásait befolyásolja, hogy milyen típusú szeszesitalt fogyasztunk nagyobb mennyiségben. Bár a részegeskedést egyik esetben sem ússzuk meg következmények nélkül, attól függően, hogy mit fogyasztottunk, más lehet a kimenetele a reggeli ébredésnek.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Brown University Alkohol és Függőségkutató Központjának tanulmánya szerint a whisky rajongói rosszabbul járnak, mint azok, akik vodkáznak, legalábbis a fejfájás szempontjából. A kutatás során 95 önkéntes vállalta, hogy annyi alkoholt fogyaszt, amely már elég a másnaposság kialakulásához.

A tudósok azonban nem csupán a szesz hatásaira voltak kíváncsiak, kifejezetten az alkohol desztillációs folyamata során kialakuló mérgező melléktermékeinek hatását akarták vizsgálni. Ezek a vegyületek egyébként részben a folyadékok színéért is felelősek. A sötét színű italokban több ilyen melléktermék található: a kutatók szerint a whiskyben mintegy 37-szer annyi, mint a vodkában.

"Bár az alkohol önmagában elég hozzá, hogy rosszul érezzük magunkat másnap, ezek a természetes mérgező anyagok fokozhatják a rosszullétet" - írta DAmaris Rohsenow professzor, a Brown University egyik vezető kutatója. A szakember kollégáival azt vizsgálta, hogy a melléktermékek mennyisége befolyásolja-e a másnaposságot, illetve a cselekvőképességet.

A kísérletben résztvevő önkéntesek vagy vodkát ittak, vagy koffeinmentes kólával kevert whiskyt, míg a következő alkalommal placebót adtak nekik. Ez tonikkal kevert kóla volt, néhány csepp vodkával, illetve bourbonnel, nehogy rájöjjenek, hogy ezúttal nem kaptak alkoholt. Az önkéntesek mindannyian rendszeresen fogyasztanak szeszesitalokat, ám egyikük sem alkoholista.

A kísérlet után szondával ellenőrizték az állapotukat, majd amikor kijózanodtak, egy kérdőívet kellett kitölteniük, amely fizikai állapotukkal kapcsolatban tartalmazott kérdéseket. Emellett különböző feladatokat hajtottak végre, amelyekkel kognitív képességeiket vizsgálták. Többek között a koncentrációjukat vizsgálták: nagyon kellett figyelniük egy bizonyos feladatra, miközben gyors válaszokat kellett adniuk egyszerűbb kérdésekre.

Rohsenow szerint ezeken a teszteken egységesen rosszul teljesítettek azok, akik nem placebót fogyasztottak, azonban a kérdőívek tanúsága szerint akik whiskyt ittak előző este, általánosságban rosszabbul élték meg a másnapot.

A kutatók emellett az alkohol alvásra gyakorolt hatására is kíváncsiak voltak. Azt találták, hogy bár a szeszesital fogyasztása negatívan befolyásolja az alvás minőségét, ezen a téren nem volt eltérés a vodkázók és a whiskyzők között.

"Ez annyit jelent, hogy a whisky esetében nem az alvás minősége miatt érzik rosszul magukat másnap az emberek" - fogalmazott Rohsenow.

A kutatási eredményeket az Alcoholism: Clinical & Experimental Research című szakmai kiadványban teszik közzé 2010 márciusában.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről