Vágólapra másolva!
A tükör előtt állva legfeljebb azon töpreng az ember, hol telepedtek meg a testén azok a zsírpárnák, amelyektől szeretne megszabadulni, az azonban nyilván senkit sem foglalkoztat, milyen színű az a testzsír, amiből fogynia kéne. Pedig a legújabb kutatások szerint lényeges különbség van a testünkben található sárga- és barna zsírszövet között. 
Vágólapra másolva!

A sárga színű zsír amellett, hogy szigetelőanyagként fogja testünket körbe, azokat a használaton kívül és felesleges kalóriáinkat őrzi, melyektől a legtöbben szívesen megszabadulnánk. A barna zsír ezzel szemben a túlsúly ádáz ellensége, hiszen a sárga zsírt üzemanyagként használva égeti el a felesleges kalóriákat. Ennek jelentőségével csak nemrégiben kezdtek foglalkozni a kutatók, meglepő adatokat gyűjtve a barna zsír szerepéről.


Ez a zsírszövet a test mélyebb rétegeiben, illetve a nyak és váll területén található. Jelentős szerepe van a test energiagazdálkodásában, sejtjeinek mitokondriumai ugyanis hőt termelnek, ennek eredményeként energiát égetnek.


A kutatók sokáig azt hitték, hogy csak a csecsemők testét óvja ilyen típusú zsírréteg. Idén viszont a Bostonban, Finnországban és Hollandiában végzett kutatások egyértelműen kimutatták, hogy felnőttek szervezetében is jelen van a barna zsír. A kutatók úgy vélik, ez a felfedezés megoldást jelenthet a cukorbetegség és az elhízás kezelésére.


A barna zsiradék csak kisebb mennyiségben - átlagosan 50 gramm van jelen a felnőtt emberek szervezetében. Nem meglepő módon a fiatalabb és a normális vércukor szinttel rendelkező alanyok szervezetében találtak több barna zsírt.


Jelenleg nincs tudományos álláspont azzal kapcsolatban, hogy a barna zsír aránya befolyásolja az elhízásra való hajlamot vagy pedig a túlsúly csökkenti annak mennyiségét. Ha 60 gramm barna zsírszövet teljes aktivitással működik, az önmagában egy év alatt 4 kg fehér zsírszövetet képes elégetni.


Dr. James R. Lyons plasztikai sebész, a Yale Egyetem volt tanára, A barna zsír forradalma című könyvében úgy fogalmaz: a különböző típusú zsírszövetek jelenlétét a szervezetben külső tényezők befolyásolják. A barna zsír egészséges, feszes szövet, ami fiatalosabb és karcsúbb megjelenést eredményez. Dr. Lyons szerint bárki tehet azért, hogy megőrizze, vagy helyreállítsa ennek mennyiségét a szervezetében. Programja többek között egy négyhetes táplálkozási tervet tartalmaz, amiben felváltva kell fogyasztani a fehérjéket és a szénhidrátokat, valamint egyenletes, alacsony szinten kell tartani a vércukrot. Emellett ellenállással (súlyokkal) végzett edzést javasol, ami a kardióval szemben nem átmenetileg, hanem folyamatosan segít a szervezetnek zsírt égetni.


Szerencsére számos természetes gyógymód létezik, melyek megadják a sikeres zsírégetéshez vezető kezdő lökést azoknak is, akinek jelentősebb a sárga zsírállománya. Ezek azonban csak testmozgással kombinálva működnek.


Esszenciális zsírsavak
Az esszenciális zsírsavak krónikus hiánya rengeteg túlsúlyos ember életét keseríti meg, hiszen az ő esetükben a barna zsír inaktivitásának köszönhetően a fogyókúra még nehezebb.


Az omega-6 zsírsavak csoportjába tartozó gamma-linolénsav (GLA), amit szervezetünk az étkezés során bevitt többi omega-6 zsírsavból nyer ki, különösen fontos szerepet játszik a szervezet zsírbontó mechanizmusában. Linolénsav van például a pórsáfrányban, a napraforgóban, a kukoricában, a szójababban és a lenmagolajban.


Ennek előállítási folyamatát a stressz, az öregedés, az alkoholfogyasztás vagy a betegség által nehezített, telített zsírsavakban gazdag diéta is akadályozhatja. Épp ezért ügyelj arra, hogy naponta 500 mg-ot fogyassz belőle. A GLA tökéletes forrása a kankalin, a fekete ribizli, a kender és a borrágó fű olaja.


Középláncú trigliceridek (MCT)
Az anyagcserét felgyorsító MCT-k koleszterinszintünk csökkentésével segítik a fogyókúrát. A zöldségekre vagy salátaöntethez adott egy- két teáskanál szőlőmaggal vagy szűz kókuszolajjal hozzájárulhatsz a napi mennyiség beviteléhez. Cukorbetegek és a májproblémákkal küszködők azonban tartózkodjanak az MCT-k fogyasztásától!


Cayenne bors, gyömbér, fahéj
Ezeknek a szívet-lelket melengető fűszereknek a zsírégetésre gyakorolt jótékony hatását már a kínai orvoslásban is kihasználták. A Cayenne bors megkönnyíti az emésztést és elősegíti a jóllakottság érzésének kialakulását.


Ginzeng
A zöld tea felgyorsítja az anyagcserét és serkenti a zsírégetést. A testünk energia-felhasználását növelő teofillint, teobromint, koffeint és polifenolokat tartalmaz, amelyek meggátolják a zsír felszívódását és a szétbontják a betokosodott zsírcellákat.


Hydroxycitric sav (HCA)
HCA-t a Dél-Ázsiában honos tarkabogyó, vagy más néven a tamarindfa szárított gyümölcséből lehet kinyerni. Ez a sav megtisztítja a májat a zsírtól, elnyomja az éhségérzetet, és visszafogja a szénhidrátok zsírrá alakulását. A legjobb eredmény elérése érdekében naponta háromszor - fél, egy órával az étkezés előtt - fogyassz 250 milligramm HCA-t, 100 mikrogramm króm-polynicotináttal vagy pikolináttal kombinálva.


Yerba mate
Dél-Amerika tradicionális teája a koffeinnel rokon hatóanyagnak, a mateinnek köszönhetően stimulálja testünkben a hő keletkezését, mely szintén a súlycsökkenés egyik kulcsfontosságú tényezője.