Vágólapra másolva!
Az Alzheimer-kórban szenvedő embereknél ritkában fejlődnek ki rosszindulatú daganatok, a rákbetegeknél pedig kevésbé valószínű az idegrendszeri tünetegyüttes kialakulása - derült ki egy nemrégiben  megjelent tanulmányból.
Vágólapra másolva!

"A két betegség közötti kapcsolatok felderítése mindkét állapot jobb megértésében segíthet, emellett megnyithatja az utat új kezelési módok előtt is" - mondta el Dr. Catherine M. Roe, a St. Louisi Washington Egyetem ideggyógyásza. A vizsgálatban 3020, 65 évnél idősebb ember vett részt, akiket átlagosan öt éven át követtek nyomon. Kezdetben 164 betegnél volt már jelen az Alzheimer-kór (5,4 százalék), míg 522-en szenvedtek daganatos betegségben (17,3 százalék), ezek a számok a vizsgálat végére 642-re, illetve 898-ra emelkedtek.

A Neurology folyóirat december 23-i online kiadásában megjelent kutatás tanúsága szerint az Alzheimer-kórral diagnosztizált páciensek esetében a daganatok miatti kórházi kezelések kockázata 69 százalékkal alacsonyabbnak bizonyult, míg a rákbeteg fehéreknél 43 százalékkal csökkent az Alzheimer-kór rizikója (a többi etnikai csoportban ez az összefüggést nem sikerült bizonyítani).