Megerősített szolgálat a mentőknél szilveszterkor

Vágólapra másolva!
Megerősített szolgálattal készülnek a mentők a szilveszter éjszakára - közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Felhívták az emberek figyelmét: csak olyan esetben tárcsázzák a segélyhívót, ha feltétlenül szükségesnek látják, ilyenkor ugyanis megsokszorozódik a riasztások száma.
Vágólapra másolva!

Golopencza Pál, a közép-magyarországi régió mentésirányítás-vezetője elmondta: plusz kocsikat állítottak be, összesen 106 járművel állnak készenlétben. Növelték a mentésirányítók számát is, 17 helyett 19-en dolgoznak - tette hozzá. Kitért arra, hogy igyekeztek olyan, rutinosabb kollégákat szolgálatba állítani, akik teljesítettek már néhány szilveszteri műszakot.


Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője elmondta, valamennyi régióban megerősítették a szolgálatot. A sajtótájékoztatón a szóvivő kiemelte, az idén a mentők már csaknem egymillió esetfeladatot végeztek, a mentőautók mintegy 30 millió kilométert futottak. A legnehezebb néhány óra azonban még előttük áll, mert máskor napok alatt nem érkezik hozzájuk annyi hívás, mint szilveszter éjjel.


Győrfi Pál rámutatott, az időjárás-előrejelzés alapján az éjjel esős idő és fagypont feletti hőmérséklet várható, a kihűlés veszélye azonban ennek ellenére fennáll. Szintén az időjárással összefüggésben a közlekedési balesetek, a gyalogosgázolások veszélyére is felhívta a figyelmet és azt tanácsolta, hogy kocsival ne induljon útnak senki. A petárdabalesetekkel összefüggésben arról beszélt, hogy hiába vásárolnak az emberek kijelölt helyen és engedélyezett pirotechnikai eszközt, egyik sem veszélytelen.


Golopencza Pál azt mondta, mielőtt az emberek hajléktalanokhoz mentőt hívnak, kérdezzék meg tőlük, hogy érte-e őket egészségkárosodás, vagy van-e olyan panaszuk, ami szükségessé teszi az ellátásukat.