Megbízhatóak-e a házilagos gyógyszertári tesztek?

Vágólapra másolva!
Téved, aki azt hiszi, csak a terhességet tesztelhetjük otthoni körülmények között. A candida fertőzöttségtől kezdve az általános állapotfelmérő tesztig bármivel ráhozhatjuk magunkra a frászt, ha aggódunk egészségünk miatt. De vajon milyen megbízható egy ilyen gyorsteszt? 
Vágólapra másolva!

Mielőtt még a nőnek azon kéne aggódnia, vajon teherbe esett-e, egy nyálteszt segítségével ellenőrizheti termékeny napjait, de akár a bizalmatlan szülők is fülön csíphetik gyermeküket a patikákban kapható drogteszttel. Teszt tehát van bőven, sőt a gyógyszertári eladásokból arra következtethetünk, hogy tesztelő is akad jócskán, de vajon mit mondanak a tesztdömpingre az orvosok? Ha egy egyszerű lakmuszpapírról kiderülhet, milyen állapotban van a májunk, és a vesénk, vajon miért van szükség a sokszor hosszadalmas és néhány esetben aránytalanul drága laborvizsgálatokra?



Két véglet: vércukorszintmérő és általános állapotfelmérő


Az otthoni vércukorszintmérőt már szinte minden orvos nyugodt szívvel ajánlja, ugyanis a mérési módszer pontos és fájdalommentes, ráadásul a folyamat nem sokban különbözik a TB által támogatott vérvételtől. Egy apró tűszúrás az ujjbegy végén, egy csepp vér a tesztcsíkon, és néhány után megkapjuk az eredményt.


Egy otthoni vércukorszint mérő ára 10.000 forint körül mozog, cserébe a cukorbetegek hamarabb túlesnek a procedúrán, mintha bizonyos időközönként meg kéne jelenniük az orvosi vizsgálaton. Ezeknek a készülékeknek a megvásárlását a TB ugyan nem támogatja, de szinte minden orvos ajánlja a megvásárlásukat.


"Ezek a vércukorszintmérők, akkor igazán hatékonyak, ha az adott illető tisztában van azzal, mikor érdemes megmérnie a vércukorszintet, ahhoz, hogy kellően pontos eredményt kapjon. Ha valaki helyesen használja a tesztet, könnyebben kezelhető lesz a betegsége" - beszélt az általunk megkérdezett orvos-szakértő Dr. Terebessy András az otthoni vércukorszintmérő előnyeiről.


A jól beváltnak mondható vércukorszintmérővel szemben kevésbé megbízhatónak tűnik az úgynevezett általános állapotfelmérő, amely vizeletminta és lakmuszpapír segítségével derít fényt arra, megfelelően dolgozik-e májunk és vesénk. Az pedig akár orvosi csodaként is felfogható, hogy ez a találmány vizeletből képes megmondani, rendellenes-e a vérképünk, legalábbis a tesztcsík dobozán ez az ígéret csábítja vásárlásra a vevőket.


"Elképzelhető, hogy ezek az otthon elvégezhető tesztek néhány adatot viszonylag pontosan adnak meg, de ezek csak kiragadott értékek. Mindez kevés ahhoz, hogy az adott beteg pontos diagnózist kapjon az állapotáról, orvosként nem pártolom az öndiagnosztikát, többek között azért sem, mert akár a negatív, akár a pozitív félrediagnosztizálás káros lehet" - nyilatkozott a tesztek buktatóiról a Dr. Terbessy.



A felkapott betegségekhez teszt is jár


A betegségmegelőzés és egészségmegőrzés napjainkban egyre fontosabb, ez pedig utat nyit a különböző öndiagnosztikai tesztek előtt. "Az emberek keresik különböző teszteteket, a terhességi teszttől egészen candidáig, megfigyelhető, hogy egy-egy teszt akkor igazán jól eladható, ha az a probléma maga is felkapott" - értékelte a piacot Tóth Frank gyógyszerész.


A legjobb példa erre a candida gomba körül kialakult pánik. Az emberi testben található gombaféléről még mindig hevesen vitáznak az orvosok, a mai napig sem nem tisztázott, kell-e és hogyan kell kezelni a pácienst ha a candida gombák túlszaporodnak a szervezetében. Az viszont biztos, hogy amíg ennyiszer haljuk a szót a különböző médiumokban, addig a boltok polcain is egyre többféle candida-teszt fog megjelenni.


Az orvosi álláspont szerint egyébként egy teszt akkor nevezhető megbízhatónak, ha minimum 80 százalékban helyes eredményt ad. Ez a forgalomba kerülés egyik legfontosabb feltétele. Gyógyszertári felmérésünk során azonban a pontosság mértékéről nem minden teszt dobozán találtunk információt.


Gyógyszertárakban kapható tesztek

Terhességi teszt (700-3000 Ft)
Vércukorszintmérő (7000-12000 Ft)
Általános állapotfelmérő (500-1000 Ft)
Candida teszt (800-1500 Ft)
Drogteszt (2000-3000 Ft)
Termékenységi teszt (2000-3500 Ft)