Hollandiában hivatalosan is véget ért a H1N1-járvány

Vágólapra másolva!
Hétfőn a holland Országos Közegészségügyi és Környezetvédelmi Intézet (RIVM) bejelentette, hogy véget ért a sertésinfluenza-járvány. Az Egészségügyi Világszervezet vezérigazgatója ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a H1N1-et valószínűleg nem lehet megfékezni 2011 előtt.
Vágólapra másolva!

A holland egészségügyi szervek még október 23-án jelentették be, hogy a H1N1 vírus "kisebb járványával" állnak szemben. A RIVM szóvivője, Martijn Sobels hétfőn bejelentette: "Már nincs szó járványról. A H1N1 fertőzések száma az elmúlt héten tovább csökkent, és jelenleg 4,4 fő/10 000 az arány. Ahhoz, hogy járványhelyzetet hirdessünk, 10 000 főre 5,1 fertőzéses esetnek kell jutnia."

Hollandiában április óta 2156 sertésinfluenzával fertőzött személy került kórházba, 53 életét vesztette, köztük az a négy beteg is, akik a vírus mutáns formájával fertőződtek.

"Túl korai azt mondani, hogy világviszonylatban túljutottunk a (H1N1) influenzajárvány csúcspontján...még hosszú a tél" - nyilatkozta a mai napon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezérigazgatója, Margaret Chan, aki szerint 2011 előtt nincs mód a sertésinfluenza megfékezésére.