Hétvégén rontjuk el a fogyokúrát

Vágólapra másolva!
Az ünnepek alatt nem ritkaság a nagy családi lakoma, azonban a legfrissebb kutatások szerint hétvégente is érdemes odafigyelni, mert ilyenkor szinte észre sem vesszük, ha nekiállunk torkoskodni.
Vágólapra másolva!

A kutatók rájöttek, hogy az emberek leginkább napi szinten vannak tudatában annak, hogy mennyit ettek. Munkanapokon ez könnyebben megy, szombaton és vasárnap azonban szeretjük lazábbra engedni a gyeplőt. A szakértők ezért azt javasolják, érdemes egy hétre előre megtervezni az étkezéseinket.


"Ha előre gondolkodunk, sokkal tudatosabban tudjuk kezelni az evést" - magyarázta J. Jeffrey Inman, a pittsburgh-i oktatási intézmény kutatója. "Ha egész héten keresztül figyelemmel kísérjük a táplálkozásunkat, sokkal könnyebb lesz megállni, hogy hétvégén zabálni kezdjünk."


A kóros elhízás világszerte egyre gyakoribb probléma, csak az Egyesült Államokban az elmúlt harminc évben duplájára nőtt az ilyen esetek száma.


Inman és kollégái azt vizsgálták, hogy megfigyelhető-e valamilyen minta, amely megmagyarázza a statisztikákat. Ehhez több mint 600 önkéntes családjának táplálkozási szokásait kísérték figyelemmel két éven keresztül. A résztvevők két hetes periódusokra bontva jegyezték, hogy ki, mit és mennyit fogyasztott a családban.


Az adatok elemzéséből kiderült, hogy a válaszadók 84 százaléka napi bontásban részletezte az elfogyasztott ételeket, amiből a kutatók arra következtetnek, hogy sokkal inkább tudatában vagyunk annak, hogy egy adott napon mit ettünk, mint a korábbi alkalmakkor.


A kísérlet résztvevői átlagosan 37 kalóriával többet fogyasztottak hétvégente, főként a reggelik esetében. Ezt a tudósok azzal magarázták, hogy szombaton és vasárnap több időt tudunk eltölteni a reggeli mellett.


Azok, akik hétvégente többet fogyasztottak, mint hétköznap, átlagosan 400 többletkalóriát vittek be a pihenőnapokon, ez körülbelül húsz százaléknyi növekedést jelent.


A legnagyobb ugrás nem meglepően az ünnepek környékén volt megfigyelhető, jellemzően hálaadáskor és karácsonykor. Ilyenkor a résztvevők átlagosan 174 kalóriával többet fogyasztottak, mint egyébként, de voltak olyanok is, akik az ünnepnapokon 900 plusz kalóriát fogyasztottak, ez 46 százalékos emelkedés a hétköznapokhoz képest.


"Bár az ünnepi lakmározás sem feltétlenül egészséges, a hétvégi nassolás jóval alattomosabb, ráadásul gyakoribb is, hiszen több hétvége van egy évben, mint ünnepnap" - tette hozzá Inman. "Az eredmények alapján azt javaslom, hogy érdemes mindenkinek előre gondolkodni a táplálkozást illetően. Ha egyik nap nagyon bevacsorázunk, ezt érdemes másnap is fejben tartani, azok a kalóriák ugyanis nem tűnnek el az éjszaka során."


Egy átlagos felnőttnek napi 1800-2500 kalóriára van szüksége. Inamn szerint érdemes heti "kalória-költségvetést" készíteni, így ugyanis hatékonyabban tudjuk beosztani az étkezéseinket. "Körülbelül heti 14-15 000 kalóriát kell elosztani, így jobban szemmel tudjuk tartani a heti ingadozásokat a csúcs-, és mélypontokat tekintve."