Különféle módokon öl a gyors lefolyású influenza

Vágólapra másolva!
Azok a betegek, akik sertésinfluenza-fertőzés következtében halnak meg, a betegség "gyorsan ölő" formáját kapják el, és általában tüdőkárosodásban halnak meg. Az egyes embereket mégis különbözőképpen érinti a vírus: ez derül ki egy brazil vizsgálóbizottság kórboncnoki jelentésből. Néhány esetben rendellenes, túlműködéses immunválaszt is kimutattak.
Vágólapra másolva!

A maga nemében egyedülálló tanulmányban brazil kutatók 21 egy és hatvannyolc év közötti beteget vizsgáltak, akik júliusban és augusztusban Sao Paulóban vesztették életüket H1N1 vírusfertőzés következtében. Mind a 21 páciensben a betegség progresszív és gyorsan ölő formája mutatkozott meg - áll a tanulmányban, amely az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine szakfolyóirat január 1-i számában jelenik meg. Mindegyik beteg súlyos akut tüdőkárosodásban halt meg, de három eltérő mintájú tüdőkárosodás volt megfigyelhető, ami a kutatók szerint azt jelzi, hogy a sertésinfluenza "eltérő módokon gyilkol".


"Mindegyik páciensben akut tüdőkárosodást mutattunk ki" - magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Thais Mauad, a Sao Paulo Egyetem patológia karának professzora. "Némely betegnek akut tüdőkárosodása volt, másokban viszont ez nekrotizáló bronchiolitisszel (a tüdő apró légutainak súlyos gyulladásával) is párosult, megint másokban pedig egyfajta bevérzéses minta figyelhető meg." A nekrotizáló bronchiolitiszben szenvedő betegek esetében nagyobb volt az esélye a bakteriális felülfertőzés kialakulásának, a szívbeteg és a rákos betegekben pedig nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy vérzéses betegség fejlődik ki a tüdőben.


"Fontos az eszünkbe vésni, hogy a valamilyen alapbetegségben szenvedő betegeket megfelelő módon monitorozni kell, mivel esetükben nagyobb az esélye annak, hogy súlyos H1N1 fertőzés alakul ki" - tette hozzá Mauad.


A betegek közül tizenhat szenvedett valamilyen krónikus alapbetegségben, például szívbetegségben vagy rákban. A kutatók néhány beteg tüdejében "rendellenes immunválasz" megjelenésére is találtak bizonyítékot, ami arra utal, hogy "a vírusfertőzés által kiváltott túlságosan erős gyulladásos immunreakció túlterjedve károsíthatja a tüdőszövetet, ami akut tüdőkárosodást és halálos légzési elégtelenséget okozhat" - magyarázta John Heffner, az Amerikai Mellkasgyógyászati Társaság hajdani elnöke.