Fény derült a fogszuvasodást okozó baktériumok túlélésének titkára

Vágólapra másolva!
A tudósok feltérképezték a fogszuvasodást okozó Bifidobacterium dentium Bd1 teljes génállományát, így derült fény a baktérium genetikai adaptációira, amelyek segítségével életben maradnak az ember szájüregében.
Vágólapra másolva!

A bifidobacteriumok képviselőit eddig csak jótékony bélbaktériumokként ismertük, amelyeket élelmiszerekhez adnak emésztést elősegítő és immunerősítő hatásuk miatt. Azonban nem minden bifidobacterium van jó hatással a gazdaszervezet egészségére: a B. dentiumot a fogszuvasodással hozták összefüggésbe.


Marco Ventura, a Pármai Egyetem Probiogenomikai Laboratóriumának vezetője, Douwe van Sinderen professzor és Dr. Paul O'Toole, a Corki Egyetem Táplálkozásfarmakológiai Központjának munkatársai felderítették, hogyan alkalmazkodott a baktérium génállománya a szájüregben található körülményekhez: speciális táplálékszerzéssel, savtoleranciával és az különböző gyógyszerek elleni védekezéssel.


A PLoS Genetics folyóiratban megjelent tanulmány szerint a baktérium csak néhány gént vett át más fajoktól fejlődése során, ez is azt támasztja alá, milyen keskeny határ választja el a szervezetben élő jótékony baktériumokat az opportunista (csak legyengült szervezetben betegséget okozó) mikrobáktól.