Csalók eszközévé vált a legkeresettebb táplálékkiegészítő

Vágólapra másolva!
Csökkenti a koleszterinszintet, kimagasló mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, ráadásul a merevedési problémákra is jótékony hatással lehet - állítják az idei év egyik internetes slágeréről, a köztudatba alig egy esztendeje berobbant dél-amerikai acai pálma terméséről. Az igazság ennél árnyaltabb, ráadásul a főként interneten rendelhető termékekkel nem árt óvatosan bánni, sok esetben ugyanis csupán a hitelkártyánk adataira áhítozó szélhámosokról van szó.
Vágólapra másolva!

A legkeresettebb élelmiszer - legalábbis az internetes keresések tanúsága szerint. A Google keresőcég éves, Zeitgeist 2009 nevű összeállításában ugyanis az acai végzett az első helyen a legnépszerűbb ételek és italok kategóriájában. A statisztika mögé tekintve több tényezőt is találunk, ami miatt a figyelem központjába kerülhetett az áfonyára vagy fekete olajbogyóra emlékeztető termény.


Az acai egészséges


Katherine Zeratsky, a neves amerikai gyógyászati központ, a Mayo Clinic táplálkozási szakértője szerint az acai termése gazdag antioxidánsokban, rostokban és szívbarát zsírokban. Bár a terményből készült árucikkek gyártói előszeretettel hangoztatják, hogy az acai fogyasztása elősegíti a fogyókúrát, csökkentheti a koleszterinszint, emellett megnöveli energiaszintünket, a szakember szerint ezen a téren egyelőre korlátozott kutatási eredmények állnak rendelkezésre, amelyek nem bizonyítják hitelt érdemlően a fenti állításokat.


"Az acai bogyó valóban tartalmaz jótékony hatású összetevőket" - válaszolta kérdésünkre Soltész Szilvia táplálkozási szakértő. "Mindig előkerülnek hasonló termények, amelyeket 'csodaszerként' kezdenek el reklámozni. Ezek jellemzően valóban olyan növények, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak számos hasznos alkotóelemet. A probléma ott kezdődik, amikor a gyártók többféle termékben is alkalmazzák ezeket a hatóanyagokat. Vagyis nagyon sok múlik a feldolgozási módszeren. Itt van például az antioxidánsok kérdése: lehet, hogy maga a termés tartalmaz nagy mennyiségű antioxidánst, azonban például, ha már egy gyümölcscentrifugán kipréseljük, ezek az összetevők tönkremennek, s nem fejtik ki jótékony hatásukat. A kapszulás termékek esetében még nagyobb a rizikója, hogy olyasmit vásárolunk, aminek távolról sem annyira jó a hatása, mint ahogy reklámozzák."

Az sem mindegy, hogy a bogyó honnan származik. A szakértő szerint igazán csak akkor bízhatunk meg a terményben, ha azt saját magunk termesztettük. Az acai sajnos gyorsan megromlik, ezért valószínűtlen, hogy Dél-Amerikából Európába kerüljön az őshonos termőhelyről származó bogyó. A nagyipari termesztéssel pedig az a probléma, hogy a gyorsaság miatt sokszor még éretlen állapotában szüretelik a termést, amit aztán mesterséges körülmények között érlelnek tovább.


"Ezzel a módszerrel az a gond, hogy az érés utolsó fázisában rengeteg tápanyagot vesz még fel a termés, illetve ilyenkor alakul ki benne számos jótékony hatású anyag, ami a nagyipari körülmények között nem történik meg" - tette hozzá Soltész Szilvia.


Hatása nem garantált


A táplálkozási tanácsadó szerint pusztán az acai fogyasztása egyébként nem garancia rá, hogy a jótékony hatások érvényesüljenek. Számos weboldalon állítják, hogy a bogyó fogyasztása remek fogyókúrás módszer. Azonban, ha ehhez nem társul kiegyensúlyozott táplálkozás és rendszeres mozgás, aligha várhatjuk súlyunk csökkenését.


"A legtöbb állítólagos hatás jellemzően közvetve érvényesül" - mondta Soltész Szilvia. "Például azt írják, az acai hatékony a cukorbetegség ellen. Valójában arról van szó, hogy befolyásolja a szervezet inzulinszabályozását. A legtöbb ember jellemzően túl sok cukrot fogyaszt, ennek eredményeként inzulinrezisztencia alakulhat ki, ami azt jelenti, hogy a bevitt cukorhoz a szervezet által termelt inzulin 'nem nyúl hozzá'. Az acai hatásaként azonban sokkal több cukrot leszünk képesek feldolgozni, így kevésbé terheljük a szervezetünket. Ami a fogyókúrás hatást illeti: az acai nem 'fogyasztószer', viszont nagy mennyiségű növényi fehérje található benne. Ez azzal jár, hogy fogyasztásával rengeteg zsírmentes fehérjét tudunk bevinni, ami nem növeli a test zsírraktárait, viszont segít a sovány izomzat kialakulásában, aminek eredményeként szervezetünk hatékonyabban égeti el a zsírt. Megint csak közvetett hatásról beszélhetünk."


Oprah is ezt használja


Az acai bogyó egészségre gyakorolt pozitív hatásairól a tavalyi évben az USA első számú talk show-jának műsorvezetője, Oprah Winfrey is megemlékezett. A műsorban meghívott szakértőként dr. Mehmet Oz, a Columbia Egyetem szívsebész-specialistája is részt vett. Az adást követően számos olyan acaikészítmény jelent meg, amelyeken Winfrey és Oz neve szerepelt ajánlásként. Az orvos a Good Morning America című műsornak nyilatkozva károsnak nevezte a gyártók gyakorlatát, mivel így a vásárlók tévesen azt feltételezik a félrevezetően csomagolt termékekről, hogy azok megbízható, bevizsgált szerek, amelyek nem azokat a hatást fejtik ki, amelyekről szó volt a műsorban.


"A különböző acaitermékek között rengeteg olyat találhatunk, amelyek minősége megkérdőjelezhető" - mondta Soltész Szilvia. "Az Egyesült Államokban több olyan készítményt is forgalomba hoztak, amelyek hatóanyag-tartalma minimális volt, sőt, 4-ből 1-ben fűrészport használtak. Ez nem az első ilyen eset, néhány éve a hoodia gordonii nevű sivatagi növényből készült fogyasztószerekkel már előfordult hasonló."


Az eset kapcsán a Winfrey műsorait jegyző Harpo nevű cég, valamint Oz összesen 40 internetes forgalmazó ellen indított jogi eljárást, a nevükkel történt visszaélés miatt. A kereset szerint az érintett termékekkel kereskedők azt a látszatot keltették, mintha a műsorvezető és a szakorvos az adott készítményeket ajánlották volna.


A leleplezés is átverés


A washingtoni Center for Science int he Public Interest (CSPI) figyelmeztetést adott ki, hogy több gyanútlan érdeklődő is csalók áldozatává vált, miután ingyenes mintát rendeltek acaitermékeket forgalmazó weboldalakról. A mintákat a hitelkártyaadatok megadása után kaphatták kézhez, azonban számos esetben előfordult, hogy ezután havi rendszerességgel kisebb-nagyobb összegeket emeltek le a vásárlók bankszámlájáról.


Egy internetes beszámoló szerint az egyik acaiport forgalmazó cég szóvivője telefonos megkereséskor azt mondta, a megrendeléssel foglalkozó weboldalon az apró betűs rész tartalmazza az erre vonatkozó figyelmeztetést. Az érintett vásárló meg is találta a szóban forgó szekciót, azonban legnagyobb meglepetésére az adott cég mellett egy másik vállalkozás is havonta "csapolta" a bankszámláját.


A CSPI közleményben hangsúlyozta, hogy még az acaibogyóval kapcsolatos csalásokra figyelmeztető honlapok között is találtak olyat, amelyek az internetezők bankkártyaadataira vadásztak, esetleg egyszerűen csak hamis állításokat tartalmaztak a termés jótékony hatásairól.


"Az efféle, internetről rendelt termékek mindig rizikósak, mert nem tudni, hogy milyen összetételűek és mennyi bennük a hatóanyag" - tette hozzá Soltész Szilvia. "A legésszerűbb készpénzért vásárolni a bioboltokban, azok esetében legalább egy fokkal biztosabbak lehetünk, hogy kapunk is valamit a pénzünkért."