Jót tesz a vércukorszintnek az ecet evés után

Vágólapra másolva!
Étkezés után egy kis kanálnyi mérsékli a vércukorszintet.
Vágólapra másolva!

Az ecet jótékony hatásával a természetgyógyászok és a néphagyomány már régóta tisztában van, de eddig tudományosan nem tudták alátámasztani a sejtést.

A kutatók most azt találták, hogy az ecet az étkezés utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést előzi meg az által, hogy "fékezi" a cukor felszívódását elősegítő enzimet.

Az Amerikai Diabétesz Szövetség hivatalos lapjában (Diabetes Care) megjelent tanulmány kimutatta, hogy a rendszeresen ecetet fogyasztók körében az átlagnál 30 százalékkal kisebb mértékű volt az étkezés utáni vércukorszint-emelkedés, és ezáltal a betegek ún. glikémiás válaszreakciója is kiegyensúlyozottabb vált. (Miután szénhidráttartalmú ételt fogyasztunk, a vércukor (glükóz) szintjének az emelkedése, majd esése következik be. Ez a jelenség a glikémiás reakció.)

A kutatás tehát megerősítette a természetes gyógymódokban hívők véleményét: a mérsékelt mennyiségű ecet fogyasztása jótékony hatással van a szervezetre.