Elöntötték az EU-t a hamis gyógyszerek

Vágólapra másolva!
Az Unió 34 millió hamis tablettát foglalt le mindössze 2 hónap leforgása alatt, számolt be  róla Günther Verheugen. A lefoglalt gyógyszerek között antibiotikumok, rákellenes készítmények és potencianövelő szerek is megtalálhatók voltak. 
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság aggódik a kialakult helyzet miatt, hiszen a mostani adatok messze magasabbak a vártaknál. Az Európai Unió számára nincs más út, mint lépéseket tenni a probléma megfékezésére, ugyanis ezek a hamisított szerek már az EU minden tagállamában megtalálhatók, illetve a tagállamok határain mindenhol füleltek már le ilyen szállítmányokat.

Günther Verheugen elmondta, kiemelkedő fontosságú, hogy a hamis gyógyszereket gyártó és forgalmazó bűnözőket és bűnszervezeteket súlyosan megbüntessék, mivel minden egyes hamis gyógyszer nem más, mint gyilkosság, hiszen hatás nélküli anyagokból állnak, és a becsapott vevők esélytelenül küzdenek így a betegségeik ellen használatukkal.

A biztos szerint 2010-ben az Uniónak el kell fogadnia egy olyan monitorozó rendszert, amely a gyártástól az eladásig nyomon követi a gyógyszerek útját, a vásárlók számára pedig biztosítékot nyújtó jelzésekkel kell ellátni a valódi gyógyszereket.

Forrás: Die Welt