Az ötödik mutáns H1N1-gyel fertőzött európai hunyt el

Vágólapra másolva!
A holland hatóságok csütörtökön bejelentették, hogy életét vesztette egy beteg, aki a sertésinfluenza mutáns törzsével fertőződött, de hozzátették, hogy az ő esetében nem ez volt a halál fő oka.
Vágólapra másolva!

A holland egészségügyi és környezetvédelmi intézet szóvivőjének elmondása szerint kisebb változás következett be a vírusban, ami ellenállóvá tette a Tamifluval, az influenza fő ellenszerével szemben. "A beteg azonban nem azért halt meg, mert a vírus rezisztens lett, hanem azért, mert súlyos beteg volt, és még elkapta a mexikói sertésinfluenzát is" - hangsúlyozta. A férfi, akinek életkoráról nincs információ, vasárnap vesztette életét Gröningenben.

Ez volt az ötödik haláleset, amely az A(H1N1) influenza mutálódott változatával áll összefüggésben Európában. Ketten Franciaországban, két beteg pedig Norvégiában vesztette életét.

A mutáció eddig nem terjedt

Az Egészségügyi Világszervezet a múlt hónapban közölte, hogy már áprilistól kezdve érkezett bejelentés mutációról Brazíliából, Kínából, Japánból, Mexikóból, Ukrajnából és az Egyesült Államokból. Olaszországban hétfőn szintén nyilvánosságra hoztak egy ilyen esetet.


A Life Network az oltóanyagos immunizálás elkötelezett támogatója

"A mutációk elszórtan és véletlenszerűen következnek be. Eddig nem találtunk összefüggést a mutálódott vírussal fertőződött néhány beteg között, a mutáció úgy tűnik, nem terjed" - nyilatkozta november 20-án a WHO szóvivője.

A WHO hangsúlyozta, nincs bizonyíték arra, hogy a mutáció következtében több fertőzés vagy haláleset következne be, és az eddig kimutatott mutáns vírusról általánosságban kijelenthető, hogy érzékeny a súlyos influenza ellen alkalmazott antivirális szerekre, az oseltamivirra (Tamiflu) és a zanamivirre (Relenza).