Az ember eddig nem ismert, rejtett érzékelő hálózatára bukkantak

Vágólapra másolva!
Az emberi érzőrendszer sokkal összetettebb és kifinomultabb, mint gondoltuk. Egy új tanulmányból kiderült, hogy a szervezetben létezik egy, az idegektől különálló érzékelő rendszer is, amellyel szintén tapinthatunk és érezhetünk.
Vágólapra másolva!

Dr. Frank Rice, az Albany Orvosegyetem idegtudományok professzora munkatársaival két, rendkívül ritka betegségben szenvedő páciens tanulmányozása közben tették a meglepő felfedezést. A betegek az úgynevezett velük született fájdalomérzéketlenséggel küzdöttek.

E betegség gyakori velejárója az extrém száraz bőr, illetve a szellemi visszamaradottság, ám ez a két beteg mentálisan nem volt sérült, és teljesen normális életet élt.

Eredetileg túlzott izzadással fordultak orvoshoz. A vizsgálat során kiderült, hogy bőrérzékelésük, beleértve a hő- és mechanikai receptorokat is, súlyosan károsodottak, ennek ellenére mégis tudtak különbséget tenni meleg és forró, illetve sima és érdes között - számol be róla a Medical News Today.

A bőrben normálisan rengeteg különböző idegvégződés található. Ezeknek köszönhetően érezzük a hőmérsékletkülönbséget, a különböző mechanikai behatásokat és a fájdalmat.

A bőr verejtékmirigyeiben és ereiben szintén találhatóak érzőideg-végződések, amelyekről korábban azt hitték, hogy csak az izzadást és az erek tónusát szabályozzák.

A két betegnél azonban a bőr érzéketlensége miatt a verejtékmirigyek és az erek átvették az érzékelést.

"A felfedezés közelebb visz minket az olyan rejtélyes fájdalommal járó betegségek megismeréséhez, mint a fibromialgia és a migrén" - nyilatkozta a kutatásvezető.

A kutatásról a Pain folyóirat számolt be.