A népszerű fájdalomcsillapítók csökkenthetik a H1N1-védőoltás hatékonyságát

Vágólapra másolva!
Az influenzaszezonban, a H1N1-fenyegetettség csúcsán a vakcinák iránti kereslet jelentősenmegnő. Bár ezektől a védőoltásoktól teljeskörű védelmet remélünk, a Missouri Egyetem kutatói bizonyították, hogy az olyan túlzott használatban lévő gyógyszerek, mint az aszpirin és a paracetamol olyan enzimeket is gátolnak, melyek elősegítik a védőoltás működését.
Vágólapra másolva!

"Annak a személynek, aki aszpirint - amit szív- és érrendszeri betegségek esetén is használnak - vagy paracetamolt szed, nagy eséllyel nem megfelelő az antitest-válasza" - nyilatkozta Dr. Charles Brown, állatorvosi patobiológus docens, a Missouri Egyetem munkatársa.


"Ezek a gyógyszerek a COX-1 nevű enzim működését gátolják, melynek végeredménye a szervezet antitesttermelésének csökkenésében nyilvánul meg. Az antitestek az immunológiai védelem kialakítását szolgálják."


A széles körben használt COX-gátlók esetén, bár nem tudjuk pontosan, milyen mechanizmussal, számos mellékhatás ismert. A szóban forgó kutatás felfedezte, hogy a COX-2 és a COX-1 gátlása a vakcinák hatásfokát nagymértékben befolyásolja.


A Missouri Egyetem kutatói a gyulladás szabályozását tanulmányozták, azt vizsgálva, hogyan vezet ez a megbetegedéshez, valamint miként lehetne megelőzni ezt a jelenséget. Korábbi eredményekkel szemben a gyulladást egy normális válasznak találták, mely segít a fertőzések elleni védelemben. A nem-szteroid gyulladásgátlók ugyanakkor a gyulladás mérséklése mellett az antitest-választ is kikapcsolják, ami pedig szükséges lenne a kórokozók elleni harcban.


"Egyelőre még csak állatkísérletekben végeztünk vizsgálatokat, azonban a következő lépés az embereken végzett teszt lesz" - mondta Brown. - "Ha sikerül kimutatni, hogy a COX-1 gátlószerek akadályozzák a vakcinációt, akkor jobb, ha az oltás előtti és az azt követő néhány hétben lemondunk az olyan szerekről, mint az aszpirin, a paracetamol és az ibuprofen .