Vágólapra másolva!
A forradalmi új diétáknak se szeri, se száma, legtöbbjük azonban csak egy régebbi leporolt változata. Egy kaliforniai orvos azonban nemrégiben tényleg újdonsággal rukkolt elő.
Vágólapra másolva!

Az új diéta lényege, hogy szaglás és ízlelés kiteljesítésével az étkező ember telítettségi érzése hamarabb bekövetkezik.

Ehhez csupán egy íztelen, szagtalan anyagot kell az ételre spriccelni, vagy kis kristályok formájában rászórni, mintha csak sóznánk. Segítségével az étel íze és az illata intenzívebb lesz, és hamarabb eljön a jóllakottság érzet.

Az diéta abból az alapgondolatból indul ki, hogy az ember evolúciósan arra van programozva, hogy az élelem szűkösen áll rendelkezésre, ezért ha van, addig kell enni belőle, amíg el nem fogy. Ennek eredménye az elhízás, amennyiben a táplálék nagy kalóriatartalmú.

Dr. Alan Hirsch kaliforniai orvos, aki életét az emberi érzékszervek kutatására tette fel, észrevette, hogy azok az emberek, akik valamilyen baleset következtében elvesztik ízlelésüket és szaglásukat, jelentős súlytöbbletre tesznek szert. Bizonyos szagok és ízek tehát befolyásolják agyunkban az éhségérzetet.

Dr. Hirsch az évtizedek során több száz molekulának tanulmányozta az agy jóllakottság központjára kifejtett hatását. Az eredmény a Sensa névre hallgató termék. A klinikai kísérlet során a terméket hat hónapon át 1436 férfi és nő spriccelte vagy szórta az ételére. Átlagosan súlyuk 15 százalékától szabadultak meg a segítségével.

Aromadiétával a fogyáshoz nincs szükség életmódváltásra, ám így egészségesebben nem fogunk étkezni tőle. De a malacsültből vagy krémes süteményből talán csak korábbi adagunk felét toljuk magunkba.