Akár viráglocsolással is gyógyíthatjuk magunkat

Vágólapra másolva!
Az egyre színesebb gyógyszerpaletta mellett ritkán jutnak eszünkbe olyan alternatív megoldások, mint a környezet gyógyító ereje, de gondoltunk már arra, hogy egy rendszeres viráglocsolás is jótékony hatással lehet az egészségünkre? Tudatos, de mégis kis változást igényel tőlünk a szervezetünk.
Vágólapra másolva!

A mesterséges, azaz az ember által szennyezett környezetnek káros hatásai lehetnek egészségünkre nézve, de van a környezetnek egy szó szoros értelmében vett napfényesebb oldala: a nem ember által teremtett, hanem évmilliók óta magából fejlődő, tiszta természet ereje, mely egyaránt hat testünkre, lelkünkre, és a társas kapcsolatainkra, mindebből következően pedig egészségi állapotunkra.


Hogyan hat ránk a környezet?

Bizonyos környezeti elemek segíthetik a stressz feldolgozását. Ezek a tényezők nem túl bonyolultak: általában tartalmaznak egy központi elemet, ami vonzza a tekintetet (pl. egy szép kút), illetve olyasmit, ami a szemnek megnyugtató. Ilyen lehet a víz, a zöld növényzet és az egyenletes mintázottság. Nemcsak a látvány, de a szagok is hatnak ránk, igaz, főként a nőkre. Amikor a fogorvosi rendelőben narancs-illóolajat párologtatnak, a páciensek nyugodtabbak, szorongás mentesebbek lesznek, jobb hangulatban üldögéltek, mint azok, akik csak egy kietlen váróban hallgatták a műszerek köszörülését.

A környezet pszichénkre is regeneráló hatással lehet: elősegíti a figyelem regenerálódását, és érzelmi működésünkre is hat. Biztosan tapasztaltuk már, hogy van olyan természeti környezet, ahol megnyugszunk, kiegyensúlyozottabbak leszünk, figyelmünk helyreáll a hétköznapi hajsza után. Ezt alátámasztja az a kísérlet is, melyben melldaganattal frissen diagnosztizált betegeknek 2 órán át valamilyen - számukra kedvező - természeti élménnyel kellett kapcsolatba kerülniük. Később jobban teljesítettek a figyelmi feladatokban, mint a természet közeli élményben nem részesülő kontrollcsoport tagjai. A betegségek esetében azért is fontos a figyelem regenerációja, mert a kutatók szerint, ha a betegnek lankad a koncentrációja, akkor nem képes összegyűjteni a megfelelő információkat betegségéről és annak kezelési módjairól, kevésbé veti alá magát megterhelő kezeléseknek, nehezebben viseli valaminek az elvesztését és megváltozott mindennapjait is nehezen tudja kontrollálni.

A természeti környezet társas kapcsolatainkra is jótékony hatással van. Kutatások támasztják alá, hogy azoknak a családoknak több baráti kapcsolatuk van, akiknek csupán egy lépést kell tenniük a családi fészekből és már a szabadban találják magukat. Egyszerű a képlet: a természetben jobban érezzük magunkat és másokat is könnyebben engedünk magunkhoz.

Továbbá azoknak a szívműtéten átesett betegeknek, akik felvételről hallgatták rendszeresen az óceán moraját, több esélyük volt a felépülésre, mint azok, akik ezt nem tették. Egy epehólyagműtéten átesett betegeket vizsgáló kísérlet is beszámol a természeti környezet jótékony hatásáról: a betegek egy részének ablaka téglafalra, más részüké viszont fákra nézett. A fákban gyönyörködő betegek kevesebb fájdalomcsillapítót igényeltek, kevesebb időt töltöttek a kórházban, és a felmerülő komplikációk száma is kevesebb volt, sőt még a nővérek is csekélyebb számú negatív feljegyzést készítettek róluk.

Már a viráglocsolás is jó lehet

Hogy valóban milyen hatása van a környezetnek, azt csak akkor fogjuk megérteni, ha átéltük. Ennek segítésére álljon itt egy gyakorlat: egy héten keresztül minden nap töltsön 30 percet valamilyen természeti élménnyel, lehet ez viráglocsolás, séta, de akár természetet ábrázoló képek nézegetése is. Minden nap írja le élményeit egy napló formájában, foglalja bele, milyen érzései támadtak és fogalmazza meg, miért volt kellemes az a fél óra. Az hét végén olvassa vissza az addig leírtakat és ne fogja vissza magát, irány az erdő! Ne féljen megtenni ezt télen, a hidegben sem. Ha nem áll módjában kirándulásokat tenni megfelelő gyakorisággal, akkor legalább vegye körbe magát szobanövényekkel, legyenek természetet ábrázoló képei, esetleg természetközeli hangot tartalmazó hanghordozói, de már akár az is sokat segíthet, ha zöld színű szövegkiemelőt használ, ez ugyanis segíti a koncentrációt. Ha rendszeresítjük ezeket a szokásainkat, a hatás magáért fog beszélni.

Bukovenszki Emőke