Csak a városban számít, hogy nézünk ki

Vágólapra másolva!
Vajon a megnyerő külső valóban előnyt jelent az életben, és ha igen miként? A Georgia és Kansas Egyetem kutatói szerint a válasz az első kérdésre, mindenképp igen, a vonzó embereknek ugyanis több szociális kapcsolatuk van, így kiegyensúlyozottabbak, és több lehetőségük van az életben, mint kevésbé megnyerő társaiknak. A Personal Relationships című szaklapban megjelent kutatás azonban arra is rámutat, hogy a külső jegyek fontossága egyáltalán nem univerzális jelenség, és nagyban függ attól, hol élünk.
Vágólapra másolva!

A mindennapi életben tehát a vonzó külső szerepe egyáltalán nem állandó, ugyanis nem része az emberi természetnek. A külsőségek fontosságát a szociális környezetünk határozza meg. A városi, szociálisan mobil közösségekben a külső nagyon is fontos, különösen a nők számára, vidéki környezetben azonban már sokkal kevésbé jelentős a külsőségek szerepe. Az urbánus környezet lehetővé teszi az embereknek, hogy megválasszák szociális rétegüket, vidéken azonban nincs választási lehetőség, így a vonzó külső nem játszik olyan nagy szerepet a kapcsolatok kialakításában.


A városi nők ezzel szemben nem engedhetik meg maguknak, hogy rosszul nézzenek ki, ez ugyanis kihatna az általános hangulatukra és szociális életükre. Dr. Victoria C. Plaut és kollegái középkorú amerikai nőkkel végzett vizsgálataik alapján vonták le következtetéseiket.


"Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy a külső a mai világban már mindenütt egyaránt fontos tényező, ez azonban nem igaz. Adataink szerint a külsőségek fontosságát csak és kizárólag a szociokulturális közeg határozza meg" - nyilatkozta Dr. Plaut.