A személyre szabott zeneterápia csökkentheti a fülzúgást

Vágólapra másolva!
Személyre szabott zeneterápiával enyhíthető a fülzúgás és fülcsengés - közölték hétfőn német kutatók, akik azt is megállapították, hogy az ilyen tünetektől szenvedőknél megváltozott az agy hangok érzékelésére specializálódott területe.
Vágólapra másolva!

A kezelés alkalmazkodik a páciensek zenei ízléséhez; a választott zenéből kiveszik az illető fülzúgási frenkvenciájával megegyező frekvenciájú hangokat, a módosított zenét használják az egyébként élvezetes terápiára.


Miután egy évig hallgatták az így előállított muzsikát, a páciensek arról számoltak be, hogy halkult a zúgás és a csengés fülükben. A különbség jelentős volt azokkal szemben, akik placebót, vagyis általakítás nélküli zenét kaptak - számoltak be róla az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányukban a szerzők.


A fülzúgás gyakori hallásprobléma a fejlett országokban, az életminőséget rontó hangos fülcsengés a teljes népesség 1-3 százalékát érinti a becslések szerint. Az Európai Unió egyik egészségügyi bizottsága januárban hívta fel a figyelmet arra, hogy a fiatalok hallását veszélyezteti a hangos zenehallgatás. Jelzésük hatására az Európai Bizottság új irányelvében a személyi zenelejátszó eszközök biztonságosnak tekinthető hangerejének maximumát csökkentette.


A mostani tanulmányt Christo Pantev vezetésével a münsteri Wilhelms Egyetem kutatói készítették. Elmondták, hogy a fülzúgás pontos oka nem ismert, ám az agy hangokat feldolgozó területe, a hallókéreg gyakran torz az érintetteknél.