A skizofrénia és az autizmus egymás genetikai ellentétei

Vágólapra másolva!
Egymás ellentéte lehet a két betegség, ezt támasztja alá számos páciens genetikai adatainak elemzése. A felfedezéstől hatékony kiegészítő terápiák megjelenését várják a kutatók.
Vágólapra másolva!

Bár az autizmust a skizofrénia egy formájaként írták le körülbelül egy évszázada, az állítást nem sikerült egyértelmű bizonyítékokkal alátámasztani. Az egyik elmélet szerint azonban a két tünetegyüttes ugyanannak a spektrumnak a két ellentétes végén helyezkedik el.

A New Scientist tudományos brit hetilap értesülései szerint a kanadai Simon Fraser Egyetem fejlődésbiológusa, Bernard Crespi és kollégái mindkét betegség összes ismert genetikai változatáról gyűjtött adatokat, majd különböző egybeesésekre utaló mintákat kerestek az információk tengerében.

A kutatók négy régiót határoztak meg az ember genetikai állományában, amelyek drámai mértékben növelik vagy a skizofrénia vagy az autizmus kialakulásának esélyét. Ezek az úgynevezett "kópiaszám variánsok" tulajdonképpen látszólag véletlenül ismétlődő DNS-szakaszok. Crespi és kollégái azt találták, hogy az egyik konkrét variáns jelenléte gyakran fordul elő autistáknál, míg ennek ellentéte - a kérdéses génszakaszok hiánya - a skizofrénekre jellemző.


A kutatási eredmények egybevágnak az eddigi bizonyítékokkal, melyek szerint az autizmust bizonyos agyi területek túlfejlettsége, míg a skizofréniát a hasonló agyi régiók alulfejlettsége idézheti elő.