Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A pszichoterápia nagyobb boldogság, mint a lottónyeremény

Vágólapra másolva!
Angol kutatók szerint a pszichoterápia sokkal - egész pontosan 32-szer - költséghatékonyabb, mint a lottónyeremény vagy a fizetésemelés.
Vágólapra másolva!

A többezer ember bevonásával készült felmérés eredményei a Health Economics, Policy and Law novemberi számában olvashatók.

A vizsgálatot Chris Boyce és munkatársai végezték az amerikai Warwicki Egyetemről. Az eredmények befolyásolhatják akár a törvényeket is, hiszen jelenleg a szenvedést és fájdalmat a törvény jelentős pénzösszegekkel próbálja jóvá tenni, vagy kompenzálni.

Társadalmunkban az emberek hajlamosak túlértékelni a pénz boldogító hatását. Sokan hiszik, hogy az anyagiak meghoznák a hiányzó jólétet, vagy igazi boldogságot okoznának - magyarázta a kutatásvezető. Nem kap elég hangsúlyt viszont a mentális egészség, és így nem értékeljük kellőképpen a pszichoterápiát sem, pedig a tanácsadás valóban javíthatja közérzetünket.

Az amerikai kutatók számításai szerint egy 1300 dollár (240 000 forint) értékű beszélgetés ugyanolyan hatást ér el, mint egy 41 000 dolláros (7 500 000 forintos) fizetésemelés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről