A nők kiszagolják, ha valaki vonzódik hozzájuk

Vágólapra másolva!
A férfiak verejtéke alapján a nők meg tudják állapítani, ha valaki vonzódik hozzájuk. Egy új kutatás eredményei szerint ez a jelenség tudat alatt játszódik le, s a hölgyek agya egyből reagál is a vonzalom érzékelésére.
Vágólapra másolva!

A férfiak verejtékének szaga aszerint változik, hogy éppen milyen hangulatban vannak. A Daily Telegraph értesülései szerint a jelenségre Dr. Denise Chen és kollégái a texasi Rice University pszichológia tanszékének kutatói világítottak rá.

A vizsgálat során a húszas éveikben járó hölgyeket kértek fel, hogy kétféle szagmintát megvizsgáljanak. Mindkettőt ugyanazoktól a férfiaktól gyűjtötték be, ám míg a 'normál' feliratú verejtéket akkor gyűjtötték be az uraktól, miközben különböző oktatóvideókat néztek, a 'szexuális' töltetű verejtéket azután, hogy húsz percen keresztül erotikus filmet kellett nézniük.

A női önkénteseknek ezután meg kellett szagolni a mintákat, miközben a kutatók folyamatosan figyelték agyi aktivitásukat. A felajzott állapotban gyűjtött verejték hatására a női agy nem csak felismerte a vágy illatát, de reagált is rá.

"Az agy különböző területei aktiválódtak az erotikus filmek hatására termelődött verejték szagától" - magyarázta Dr. Chen.

A kutató szerint a női agy ebből kifolyólag képes felismerni, ha egy férfiből vonzalmat vált ki. A szakemberek most azt vizsgálják, hogy ezek az illatok milyen módon befolyásolják a férfiak és a nők egymással szemben mutatott viselkedésmintáit.