Vágólapra másolva!
A magas emberek többet keresnek, de gyakrabban betegszenek meg rákban.
Vágólapra másolva!

Az ausztráliai Brisbane genetikusa, Brian McEvoy kimutatta, hogy magasabb embereknél gyakrabban fordul elő rosszindulatú pajzsmirigy-, mell-, hasnyálmirigy- és béldaganat, mint az alacsonyabbaknál. Ezzel szemben a kisebb növésűeknél magasabb a II-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség és a csont-ízületi gyulladás kockázata.

McEvoy és munkatársai a Queenslandi Orvoskutató Intézetből 70, az emberek magasságát vizsgáló korábbi tanulmányt elemeztek ki. Kutatásukból kiderült a magassággal összefüggő egyik génről, a HMG2A-ról, hogy számos daganattípus esetében nagy mennyiségben van jelen, míg egy másik hasonló génnek, a GDF5-nek a csontízületi-gyulladásban van szerepe.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy szoros összefüggés van a testmagasság és a kedvezőbb társadalmi-gazdasági kilátások között: 10 centiméterrel nagyobb testmagasság 3 százalékkal nagyobb órabért jelentett. "Nem tudom pontosan, mi ennek az oka. Talán az, hogy a magasabb embereknek több az önbizalma, és ez segíti őket a későbbi életük során. Aki már gyermekként magas, valószínűleg jobban elfogadja magát, emiatt sikeresebben kommunikál környezetével, ami később a magasabb fizetésben is megmutatkozik" - nyilatkozta a sajtónak a kutatásvezető.

A tanulmány az Economics and Human Biology folyóirat decemberi számában jelent meg.