A lelki bajokat is enyhítheti a fájdalomcsillapító

Vágólapra másolva!
Összetört csontok és összetört szívek, testi és lelki sebek - gyakran használjuk ugyanazokat a szavakat a testi és lelki fájdalmak leírására. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat régóta használják a testi fájdalmak enyhítésére, míg a depresszió és a szorongás kezelésében más szereket használnak. Egy új kutatás azonban azt sugallja, hogy egy fájdalomcsillapító nemcsak a fejfájást, de a társadalmi elutasítást is gyógyítja. Persze ez nem jelenti azt, hogy érdemes lenne nyakló nélkül szedni az efféle szereket, ugyanis nagy mennyiségben károsak lehetnek a szervezetünkre.
Vágólapra másolva!

C. Nathan DeWall, a Kentucky Egyetem pszichológiai tanszékének kutatója azt állítja, hogy az acetaminofen a társadalmi elutasítás ellen is hatásos, mivel a testi és lelki fájdalom az agyban ugyanazon viselkedési és neurális mechanizmusokon alapul. DeWall és munkatársai két kísérlettel bizonyították feltevéseiket. Az elsőben 62 egészséges önkéntes szedett napi 1000 milligramm acetaminofent vagy placebót és kiderült, hogy a gyógyszer jelentősen csökentette a lelki fájdalmakat is.


A második vizsgálatban 25 embernek adtak napi 2000 milligramm acetaminofent vagy placebót, majd három hét elteltével számítógépes szimuláció segítségével váltották ki bennük a társadalmi elutasítást, miközben funkcionális MR-rel vizsgálták a résztvevők agyát. Az fMR lehetőséget ad arra, hogy agyunkról működés közben készítsenek képeket. A vizsgálat azt mutatta, hogy a testi fájdalommal összefüggő agyi területek kapcsolatban állnak a lelki fájdalmat szabályozó területekkel, az acetaminofent szedő résztvevőknél ezek a területek jelentősen kisebb aktivitást mutattak.


"Korábbi kutatásokból már tudjuk, hogy az elutasítás agresszív és antiszociális viselkedéshez vezethet, amely még tovább nehezíti a társas kapcsolatokat" - magyarázta DeWall. "Ha az acetaminofen csökkenti az elutasítás negatív hatásait, segítségével csökkenthető lenne az antiszociális viselkedés is."


A Psychological Science folyóiratban megjelent tanulmány készítői mégsem javasolják, hogy mindenki rohanja meg a gyógyszertárakat acetaminofenért, mivel a szer májkárosító hatású lehet, emellett további vizsgálatokra van még szükség a jótékony hatások igazolására. A társadalmi elutasítás, például a hosszantartó magány éppúgy károsítja az egészséget, mint a dohányzás és az elhízás.