Vágólapra másolva!
Ma már a világ más országához hasonlóan Kínában is a legtöbb ember idő előtt szív- és érrendszeri betegségben hal meg.
Vágólapra másolva!

Ebben az évezredben szinte már minden országban a legtöbb ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Vannak azonban jellegzetes különbségek: Európában, az Egyesült Államokban a halál oka legtöbbször szívroham, Ázsiában viszont a magas vérnyomás okozta agyi katasztrófák vezetnek.

A japán statisztikákból már korábban kiderült, hogy a szigetországban a vérnyomás felnőttkori, kóros megemelkedése sűrűbben fordul elő, mint a fehér bőrű népességben, és ennek súlyos következménye a szélütés miatt bekövetkező halál vagy a néha hosszú ideig tartó, állandó segítséget, ápolást igénylő mozgászavar, bénulás.

Kínai adatok viszont korábban nem nagyon álltak rendelkezésre, azért egy kínai és amerikai kutatókból álló csoport 1991-ben átfogó vizsgálatba kezdett. Tanulmányukban az óriási ország teljes népességére jellemző összetételű, 170 000 felnőttből álló csoport tagjait vizsgálták meg, és egészségügyi sorsukat egy évtizedig követték.

A felmérés elején megmérték az átlagosan 40 éves emberek vérnyomását, följegyezték a szív- és érbetegségekre vonatkozó kockázati tényezőket is. A nemzeti statisztikai előrejelzés szerint 2005-ben egy kínai nő átlagos életkilátása 75 év volt, a férfiaké 72 esztendő. A kutatók azt vették korai elhalálozásnak, ha valaki ennél fiatalabb korban fejezte be az életét.

A kínai konyha túl sós

Számításaik szerint Kínában a magas vérnyomás évente egymilliónál több korai halált okoz, és az összes halálesetből kétmillió ugyanennek a kóros állapotnak a következménye. Ez azt jelenti, hogy a megelőzhető, késleltethető halálnak ez a leggyakoribb oka, ami ellen nagyszabású betegségmegelőzési programmal kellene küzdeni.

Kínában az ételeket erősen sózzák. A kutatók szerint a magas vérnyomás megelőzésénél először is fontos lépés lenne annak tudatosítása, hogy a sófogyasztás mérséklése sok esetben csökkentené az agyi katasztrófa kockázatát.

A hatalmas országban 153 millió, 18 évesnél idősebb embernek lehet magas a vérnyomása. Vizsgálatok szerint ezek közül csak minden negyedik tudja ezt, és csak minden ötödik kap gyógyszeres kezelést.

Kínai és amerikai kutatók vizsgálatának eredményeit a világ egyik legpatinásabb orvosi lapja, az angol Lancet közölte.