A Fidesz állítja: átverte a kórházakat a kormány

Vágólapra másolva!
Az ellenzéki párt szerint a kormányzatnak még decemberben kötelessége kifizetni a kórházaknak járó, mintegy 6 milliárd forintot. Pesti Imre, a Fidesz szakpolitikusa szerint ellenkező esetben a kormány megszegi ígretét, ellehetetlenítve ezzel a kórházak működését.
Vágólapra másolva!

Még decemberben ki kell fizetnie a kormánynak a kórházaknak azt a 6 milliárd forintot, amelyet korábban szerződésben vállalt - jelentette ki sajtótájékoztatóján Pesti Imre. A Fidesz szakpolitikusa emlékeztetett: a kórházak 25 milliárd forintot kértek, hogy működőképesek maradjanak.

A kormányzat szerződésben vállalta, hogy 10 milliárd forintot visszajuttat a korábban zárolt összegből. Novemberben már 4 milliárdot kifizetettek - bár nem a zárolt összegből -, de 6 milliárd forinttal továbbra is adós marad az állam, így ez valószínűleg a 2010-es költségvetést fogja terhelni.

A képviselő hangsúlyozta, hogy nagy a baj, hiszen - mint fogalmazott - az év vége felé egyre több kórház már csak sürgősségi ellátást enged meg orvosainak, és nem csak a beszállítóknak, de a szerződéses munkaviszonyban levő orvosoknak sem tudnak fizetnek.

Hozzátette: a 6 milliárd forint késleltetett kifizetése tragikus helyzetet jelent, különösen akkor, amikor újabb terheket róttak a kórházakra azzal, hogy az influenza-járvány idején influenza osztályokat kell felállítaniuk egyes intézményeknek.

Forrás: OrientPress