A csokis tej álruhás üdítőital?

Vágólapra másolva!
A csokis tej "álruhás üdítőital", ezért ki kellene tiltani az amerikai iskolai büfékből - állítja Ann Cooper, népszerű séf, aki az utóbbi időben az egészséges iskolai étkeztetés egyik szószólója lett.
Vágólapra másolva!

"Ha a gyerekek a tehéntej helyett a csokis tejet választják egy teljes éven át, nagy a valószínűsége, hogy 1-1,5 kilót híznak, ami 10 év alatt 10-15 kilónak felel meg" - nyilatkozta az AFP hírügynökségnek Ann Cooper, miután Washingtonban kormánytisztviselőkkel tárgyalt az iskolai étkeztetés minőségéről.

"Már így is elhízás válsággal küzd az ország" - tette hozzá Cooper, aki jelenleg az iskolai étkeztetési szolgálat igazgatójaként dolgozik a kolorádói Boulderben, ahol már sikerült kitiltania a csokoládé- és egyéb ízesítésű tejtermékeket a helyi iskolákból, és sima tehéntejjel helyettesíttette azokat.

A csokis tejek többsége 50 százalékkal több kalóriát tartalmaz, mint a normál tej, és unciánként ugyanannyi cukrot, mint a cukros üdítőitalok. "A csokis tej nem más, mint álruhás üdítőital" - nyilatkozta a hajdan népszerű séf.

25 évvel ezelőtt napi 250 kalóriával kevesebbet fogyasztott az átlag amerikai

Egy 240 milliliteres zsírszegény Nesquik csokis tej 200 kalóriát és 30 gramm cukrot tartalmaz, vagyis többet, mint a 350 milliliteres dobozos Coca Cola, amely 27 gramm cukrot és 140 kalóriát rejt. Az ízesített tejben természetesen vannak alapvető tápanyagok, amelyek viszont az üdítőkben nem találhatók meg, de a sima tehéntejben is megvannak ezek a tápanyagok, és ráadásul kevesebb kalóriát valamint csak harmad annyi cukrot tartalmaz.

Egy kutatás szerint annak az extra 250 kalóriának a fele, amivel az átlag amerikai ember többet vesz magához, mint a 25 évvel ezelőtt élők, a cukrozott élelmiszerekből és üdítőitalokból származik.

A tejipar ellentámadásba lendült

Természetesen a tejipar is reagált a támadásra. Online kampányuk szlogenje: "Emeljük fel kezünket a csokis tejért!"

"Bizonyos iskolák és aktivisták azon dolgoznak, hogy eltávolítsák a zsírszegény csokis tejet az iskolai büfékből, de ez valójában a táplálkozás szempontjából többet ártana, mint használna" - írta az ízesített tejeket támogató weboldalán az amerikai Országos Tejipari Tanács. "A csokis tej a legnépszerűbb tej az iskolákban, és a gyerekek kevesebb tejet (és persze kevesebb tápanyagot) fognak magukhoz venni, ha kitiltják az oktatási intézményekből."