Vágólapra másolva!
Egy pszichológiai kutatás szerint a virtuális valóságban megsemmisített cigaretták hatásos segítséget nyújthatnak a dohányosoknak a leszokáshoz. A módszer a nikotin utáni vágyat csökkenti jelentősen.
Vágólapra másolva!

Kizárólag videojáték-használattal szoktak le azok, akik részt vehettek a University of Québec 12 hetes programjában. A kutatók - melynek részleteit a CyberPsychology and Behavior című szaklapban publikálták - két csoportra osztották az önkéntes dohányosokat, az egyik tényleges módszert próbálhatta ki, míg a másik kontrollcsoportként vett részt a kísérletben.


Az önkénteseknek egy kifejezetten erre a célra készített videojátékkal kellett játszania, heti négy alkalommal, 12 héten át. A virtuális valóságban a kísérleti csoport tagjainak lebegő cigarettákat kellett elkapnia és kettétörnie, míg a kontrollcsoport repkedő labdákra vadászott.


Akiknek a bevált módszerek nem segítenek


"Az elmúlt tíz évben több mint 4000 dohányossal dolgoztunk, akiknek több mint fele sikeresen leszokott a cigarettáról, a hagyományos módszerek használatával" - magyarázta Vincent Turcotte, az egyetem virtuális valósággal foglalkozó szakértője. "Olyan módszert kerestünk, amellyel azok is sikert érhetnek el, akik nem tudták abbahagyni a dohányzást. Úgy véltük, hogy a virtuális valóság segítségével blokkolhatjuk azokat a feltételes reflexeket, amelyek a dohányosoknál kialakulnak: például, amikor a szájukhoz emelik a kezüket."


A kísérlet végére a kísérleti csoport 15 százaléka letette a cigarettát, szemben a kontrollcsoport két százalékával. A program elvégzését követő fél évben előbbiek 39, utóbbiak 20 százaléka szokott le a dohányzásról.


A kutatók nem tudtak magyarázatot adni, hogy pontosan miért volt magasabb a sikeres leszokás aránya a kísérleti csoportnál, azonban arra gyanakodtak, hogy a virtuális gyakorlat növelte a résztvevők motivációját, valamint a leszokással kapcsolatos önuralmukat és önbizalmukat. A videojáték emellett vélhetően pozitív asszociációkkal kötötte össze a dohányzás elhagyását. A kutatók szerint a virtuális valóságban elpusztított cigaretták pedig segítettek ellenállni a nikotin csábításának.


"A kísérleti csoport tagjainak 23 százaléka számolt be a játékban szerzett vizuális emlékképekről, amikor éppen vágyat éreztek a dohányzásra" - magyarázta Turcotte. "Ez pedig erőt adott nekik, hogy ellenálljanak a csábításnak."


Égési sérülteknél is sikerrel alkalmazzák a technológiát


Azok, akikre egyáltalán nem hatott a kezelés - Turcotte elmélete szerint - a virtuális valóságban elkapott cigarettákra úgy tekintettek, hogy azokat nem megsemmisítik, hanem elraktározzák saját maguk számára.


A virtuális valóság módszerével több területen értek már el sikert, az égési sérültek fájdalmának enyhítésétől az iraki veteránok poszttraumás stresszének csökkentéséig.


"Meglepő, hogy a dohányosok függőségére is hatással volt a virtuális kezelés" - tette hozzá Skip Rizzo professzor, a University of Southern California szakértője, aki a Virtual Iraq nevű programot kidolgozta. "Azonban a katonáknak nyújtott segítséghez hasonlóan, a résztvevők ebben az esetben is tisztában vannak vele, hogy egy szimulált világba lépnek be, mégis természetesen reagálnak rá. Az agyunk egyik részét képes megtéveszteni a virtuális valóság, s ezért ami ott történik velünk, hatással van valós életünkre is."