Vágólapra másolva!
A bélrendszeri daganatok diagnosztizálásában hathatós segítséget nyújthat majd az a két nemrégiben kifejlesztett teszt, ami a vérből is képes kimutatni a szervezetben jelenlévő emésztőrendszeri daganatokat.
Vágólapra másolva!

Hazánkban a vastag- és végbélrák - mindkét nem esetén - a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedés, vezető halálozási ok. Külföldön sem jobbak az arányok. Úgy az Egyesült Államokban, mint Európában tizenhét ember közül egynél biztosan kialakul ez a betegség.

Mivel a kór sokáig lappang, nem produkál tüneteket, ezért olyan fontos a rendszeres szűrés. Csakhogy hazánkban jelenleg még nincs szervezett szűrés, a vizsgálattal járó kellemetlenségeket pedig önszántukból csak viszonylag kevesen hajlandók felvállalni.

Csak egy kis szúrás...

Belga és német tudósok fejlesztették ki az új vizsgálati módszereket, melyekkel kimutathatók a bélbetegségek vérben jelenlévő úgynevezett genetikai ujjlenyomatai. Az egyik teszt még abban is segíthet, hogy megállapítsák, milyen valószínűséggel képezne áttétet a daganat a beteg szervezetben.

Az első teszt kidolgozásakor a kutatók munkájuk során 193, korábban bélrendszeri rák miatt műtött személy vérmintáját gyűjtötték be, illetve 688 olyan embert is megvizsgáltak, akik már részt vettek kolonoszkópiás vizsgálaton.

Két gént, a SYNE1-et és a FOXE1-et keresték, azt feltételezve, hogy ezek jelenléte utalhat daganat meglétére. Az elmélet beigazolódott, ugyanis a bélbetegségben szenvedő páciensek vérmintájában nagy gyakorisággal találták meg ezt a két gént, ugyanakkor ugyanezek a gének nagyon ritkán fordultak elő a nem daganatos páciensek vérében.

A tesztek 50-60%-ban helyesen diagnosztizálták a daganat meglétét, illetve 90% pontossággal azonosították a nem daganatos pácienseket. A korai stádiumú vastagbélrákban szenvedőknél ennél is jobb teljesítményt nyújtottak a tesztek, még nagyobb pontossággal diagnosztizálták a kórt.

A vérteszt alapján még nem különböztethetőek meg a ráktípusok

A Berlinben kifejlesztett második vérteszt célja, hogy speciálisan szűrje a gyomor, a vastag-, illetve a végbéldaganatot. Ez a teszt is a betegségek vérben fellelhető genetikai ujjlenyomatain - az S100A4-es génen - keresztül szolgáltat információkat a daganatok fejlődéséről, illetve a terjedéséről.

A kutatók naponta frissen levett különböző vérmintákat vizsgáltak meg: 185 vastagbélrákosét, 190 végbélrákosét, 91 gyomorrákosét és 51 daganatmentes önkéntesét. Az S100A4-es gén jelentősen magasabb mennyiségben volt jelen a rákos betegekből álló csoportban, mint az egészségesekben. Annak nem volt jelentősége, hogy éppen milyen daganatuk volt a vizsgált alanyoknak.

Az S100A4-es gén sokkal markánsabban volt jelen azokban a vérmintákban, amelyek olyan betegektől származtak, akiknek az elsődleges daganata már áttétet képezett más szervükben.

A vértesztek széleskörű bevezetése még várat magára, de ellentétben a jelenlegi tükrözéses, illetve székletminta vételen alapuló vizsgálatokkal, annyival gyorsabbak és egyszerűbbek, hogy jelentős fejlődést hozhatnak a daganatos bélbetegségek korai stádiumban való felismerésében.