Vakcinával is leszokhatunk majd a dohányzásról

Vágólapra másolva!
A tapaszok, tabletták és a mágneses rezonancia után hamarosan egy újabb terápia segítségével szokhatunk le káros szenvedélyünkről.. Ha a kezelési módszer sikeresnek bizonyul, jelentős lökést adhat azoknak, akik szeretnék letenni a cigarettát.
Vágólapra másolva!

Egy éven belül újra rágyújt a leszokott dohányosok 90 százaléka, az Amerikai Tüdő Társaság adatai szerint. A marylandi Nabi nevű cég által fejlesztett NicVAX vakcina lényege, hogy olyan antitesteket hoz létre, amelyek a nikotinmolekulákhoz kötődve megakadályozzák, hogy azok a vérből az agyba jussanak. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a beoltott füstölgők nem élvezik többet a cigaretta szívását, s emiatt a függőség sem alakul ki.


Az első tesztek eredményei biztatóak: a vakcinával kezelt, leszokott dohányosok fele nem gyújtott rá ismét. A szer iránt óriási az érdeklődés, a GlaxoSmithKline (GSK) konszern máris bejelentette, hogy megvásárolja a gyógyszer terjesztési jogait, ezért cserébe pedig összesen több mint 497 millió dollárt (közel 89 milliárd forintot) fizet ki a Nabinak. Egyelőre azonban nincs arról információ, hogy a készítmény mikor kerülhet a patikákba. A leszokáshoz addig maradnak a jól bevált módszerek, illetve egy új fejlesztésű virtuális valóság, amely szintén ígéretes eredményeket produkált a tesztek során.