Vágólapra másolva!
Gondoskodnak a bélflóránk jóllétéről, sőt, esetleges helyreállításáról - szajkózzák a reklámok, de hogy mik is pontosan a kimondhatatlan nevű probiotikumok, arra kevesen tudják a választ. A tejipar marketingfogása csupán a kefírek és joghurtok népszerűsítésére, vagy tényleg hasznosak szervezetünknek?
Vágólapra másolva!

"Nagy hatású, szilárd, fagyasztott-szárított, szakszerűen kialakított probiotikus kiegészítő, bélben oldódó vegetáriánus kapszulákban". Nagyjából minden szó felesleges és értelmetlen, ahogy a táplálékkiegészítő-reklámokban már megszoktuk. A probiotikum szó használata divatos. De hogy, mi pontosan a szerepük, arról általában csak sejtéseink vannak. Dekódolunk.

A probiotikum nem kamu

A probiotikumok baktériumok, elsősorban a Lactobacillus és a Bifidobacterium nemzetségek tagjai tartoznak közéjük. Olyan baktériumokról van szó, melyek elsősorban arra hivatottak, hogy karbantartsák a bélflóránkat, amire az egészségtelen, káros adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek, de leginkább a túlzott mértékű táplálékbevitel miatt van szükség.

Mindezek mellett a bélflóránkat tönkre tehetik például a különböző antibiotikumok is, ezek ugyanis miközben kifejtik gyógyhatásukat, hatalmas pusztítást végeznek a bélrendszerben élő baktériumok körében. A legrosszabbak az úgynevezett széles spektrumú antibiotikumok, ezek ugyanis szinte az összes baktériumot képesek kiirtani a szervezetünkből.

A probiotikum tehát nem kamu. Gyakran javasolják az orvosok és a gyógyszerészek is, hogy bizonyos szerekkel együtt, vagy azok alkalmazását követően végezzünk probiotikus, bélflóra-helyreállító kúrát. Fogyasszunk probiotikumot tartalmazó tejtermékeket, esetleg speciális bélflóra javító gyógyhatású készítményeket.

A probiotikumok hatásukat úgy fejtik ki, hogy kapcsolatba lépnek a bélnyálkahártya sejtjeivel. Egyrészről elősegítik az egészségre káros, kórokozó baktériumok leküzdését, másrészt serkentik a bélfal mozgékonyságát, valamint a szervezet számára szükséges tápanyagokat is termelnek. A vastagbélbe eljutva elősegítik az ember számára egyébként emészthetetlen szénhidrátok lebontását.

A szervezetünket a kártékony külső hatásoktól megvédő immunanyagok több mint kétharmada a bélflórában termelődik, így a jó bélműködés az erős immunrendszer alapja is.

Ekcéma, hasmenés, IBS

Egészséges élelmiszerek alatt olyan mindennapi táplálékokat értünk, amelyekről klinikai vizsgálatok is bizonyították, hogy pozitív hatással bírnak egészségünkre. A vizsgálatok eredményei és a rájuk épülő marketing nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a probiotikus baktériumokat tartalmazó tejipari termékek eladásai dinamikusan növekedjenek.

A probiotikumok tehát erősítik immunrendszerünket és segítik az emésztést. Sőt, bizonyos fajtáik akár az olyan komoly betegségek, mint az IBS, avagy irritábilis bélszindróma tüneteit is hatékonyan enyhíthetik. Az is tudható ma már, hogy a Lactobacillus rhamnosus probiotikumok hatékonyan csökkentik a gyerekeknél az allergia, az ekcéma, valamint a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát.

A probiotikumok számos betegség és fertőzés esetén fejtenek ki pozitív hatást az emberi szervezetben. Jól alkalmazhatók többek között az E. coli baktériumok okozta hasmenés és egyéb tünetek csökkentésére, a karcinogén, rákkeltő anyagok felszaporodásának meggátolására; de segítenek a bélgombás megbetegedések esetén is, sőt, a szakemberek a cukorbetegeknek is javasolják, hogy tegyék étrendjük részévé.

A probiotikumoknak azonban nem csupán a betegségek kezelésében és az immunrendszerünk erősítésében van jótékony szerepük. Termelnek többféle vitamint is, többek között folsavat, biztosítják a tápanyagok jobb felhasználását, de a szervezetünkre káros szabad gyökök eltávolításában is jelentős szerepet játszanak, továbbá csökkentik a koleszterinszintünket is.