Plusz csont növesztéséért perelték be a biotechnológiai céget

Vágólapra másolva!
A Stryker Biotech cégnek a múlt héten bíróság előtt kellett felenie azért, hogy egyik, a csontnövekedést serkentő szere a szervezetben ott is csontszövetet képezhet, ahol nem lenne rá szükség.
Vágólapra másolva!

Az OP-1-nek nevezett, csontnövekedést serkentő Calstrux-szal töltött implantátum széleskörű felhasználását az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatala (FDA) nem hagyta jóvá, alkalmazását kizárólag egy ritka csontbetegségben engedélyezték. Olyan esetekben azonban, amikor csak a csontok gyorsabb összeforrása volt a cél, a készítményt nem lett volna szabad használni. Mint kiderült mégis gyakoriak voltak az ilyen próbálkozások.

Az alkalmazó sebészeknek a cég azt javasolta, hogy egyfajta "sodrott" implantátumot ültessenek be (azaz virsliszerűen tekercseljék fel az anyagot és úgy ültessék be a csöves csontokba). Kiderült azonban, hogy az implantátumból így gyakran töredeznek le kis darabok, amelyek a sérülés helyétől távolra is elvándoroltak a szervezetben és ott csontot képeztek.

Egyes esetekben ezen csontos részek sebészi eltávolítására volt szükség. A Stryker akkori elnöke, Mark Philip tökéletesnek minősítette az implantátumban található kombinációt, pedig a céghez folyamatosan érkeztek be a mellékhatásokkal kapcsolatos panaszok. A cég két évig, egészen 2008 februárjáig árulta az implantátumokat, jelenleg bűnszövetkezetben elkövetett csalással vádolják őket.