Vágólapra másolva!
Az idősebbek számára a lassú járás nem csak azt jelentheti, hogy később érnek el céljukhoz, hanem azt is, hogy háromszor nagyobb valószínűséggel halnak meg szívproblémák miatt, mint a gyorsléptűek. Megdőlni látszik tehát a "lassan járj, tovább érsz" elmélet.
Vágólapra másolva!

Egy új tanulmány szerint az idősebb emberek általános egészségi állapotát jelzi járásuk sebessége. Öt éven át tartó követéses vizsgálatban három francia városban összesen 3200 idős, 65 és 85 év közötti férfi és nő járását vizsgálták.

A felmérés első szakaszában, 1999-ben rögzítették az önkéntesek maximális sétasebességét: olyan gyorsan kellett végigmenniük egy folyosón, ahogyan csak bírtak. A rá következő öt évben 209 páciens halt meg; 99-en rákban, 59-en szívbetegségekben, 53-an pedig fertőzésektől vagy egyéb ok miatt. A legalacsonyabb (férfiaknál 5,5 kilométer/óra, nőknél 4,8 kilométer/óra alatti) sebességgel haladó csoportban a halálozási arány 44 százalékkal magasabbnak bizonyult, mint a másik két csoport átlaga.



A szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás pedig 2,9-szer volt magasabb a leglassabb harmadnál, mint a gyorsabbaknál. A többi betegségtípusnál nem tapasztaltak a kutatók összefüggést a járás sebessége és a halálozási arány között.