Óriási üzlet az oltóanyag-gyártás

Vágólapra másolva!
Malária, tbc, Alzheimer, AIDS, szezonális influenza, chlamydia, allergia, dohányzás, drogfogyasztás. Szinte nincs olyan betegség, amely ellen a gyógyszeripar ne dolgozna védőoltáson. Többségük öt éven belül piacra is kerül - mesés profittal gazdagítva gyártóit.
Vágólapra másolva!

Öt éve az oltóanyag-üzletág a gyógyszercégek többségét még hidegen hagyta, álmos kis szegmens volt ez a dinamikusan fejlődő iparágon belül.

A növekvő nyereségesség, a technológia fejlődése, valamint a bőkezű állami támogatás hatására azonban az USA-ban ma már a nagy gyógyszer cégek mellett egyre több kis biotech vállalat is belép az oltóanyag piacra. "Összevetve az elmúlt évtized tendenciáit azzal, hogy mi várható az elkövetkező tíz évben, kijelenthetjük, hogy az oltóanyag piacon igazi aranykor köszönt be" - nyilatkozta az AP hírügynökségnek Emilio Emini, a Pfizer vezető oltóanyag kutatója.

A hangsúly átkerült a prevencióra

Az élesedő versenyben a gyógyszercégek a legnagyobb növekedési potenciált az oltásüzletágban látják.

Míg a receptre felírt gyógyszerek a betegségeket kezelik, a védőoltások a megelőzést szolgálják: a szervezet természetes immunrendszerét serkentik, hogy hatásosan szálljon harcba a kórokozókkal. Elölt vagy legyengített vírusokból vagy baktériumokból készülnek, így fertőzést nem okozhatnak.

A sertésinfluenza kitörése óta az oltóanyaggyártók népszerű befektetési célponttá váltak. Az amerikai kormány több milliárdos támogatása szintén serkentőleg hat a kutatás-fejlesztésre és a gyártásra.

Miközben a receptre felírt gyógyszerek eladása az USA-ban az elkövetkező öt évben a becslések szerint 30 százalékkal növekszik, az oltások forgalma a múlt évi 19 milliárd dollárról 2013-ra várhatóan 39 milliárdra, azaz több mint 100 százalékkal emelkedik. Az ugrásszerű növekedést jól mutatja a 2004-es adat is: ekkor "még csak" 8 milliárd dollárra rúgott az oltás-business.

Védőoltások gyereknek, felnőttnek minden mennyiségben

Az USA-ban az oltóanyag-gyártás felpörgése nem csak az országos pánikot kiváltó betegségek elleni vakcinákkal magyarázható, évről-évre hosszabb a gyerekkori védőoltások listája is. 1985-óta ez utóbbiak száma több mint kétszeresére, 17-re nőtt. Közel fél tucat olyan oltás is létezik már, amelyet az amerikai egészségügyi hatóság 18 év felett ajánl.

Az oltóanyag-kutatásban az elmúlt évtized igazi áttörést hozott: hatékony ellenanyag készült többek között a rota-vírus ellen, a súlyos agyhártyagyulladást és tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium, valamint a szintén agyhártyagyulladást illetve vérmérgezést kiváltható meningococcus baktérium ellen. A technológia fejlődése révén hamarosan elkészülhet a trópusi sárgaláz elleni védőoltatás, de már folynak kutatások a nikotin- vagy kokainfüggőséget megelőző oltóanyag kifejlesztésére is.

Ha elkészül az Alzheimer vagy az AIDS elleni védőoltás, még a visszafogott becslések szerint is csak ezekből több milliárd dollárt könyvelhetnek el majd minden évben a gyógyszercégek. De már a sertésinfluenza elleni hatóanyagból idén ősszel és jövő év első negyedében a cégek és részvényeseik néhány milliárd nem várt dollárt tehetnek zsebre. Mindezt úgy, hogy az amerikai piacra az oltást gyártó öt vállalatnak, - az amerikai GlaxoSmithKline-nek, a svájci Novartisnak, az ausztrál CSL Biotherapies-nek, a brit AstraZenecá-hoz tartozó MedImmune-nek, és a francia Sanofi-Aventis-nek -, teljesítenie sem sikerült azt a tervet, hogy október közepére legyártják a szezonális influenza elleni oltásokat, továbbá 120 millió dózis H1N1 vírus elleni készítményt. Azóta is izzanak a gyártósorok, a cégek igyekeznek követni a növekvő keresletet. Összehasonlításképpen: 1990-ben még csak 20 millió dózis fogyott az USA-ban a szezonális influenza elleni oltásból, tavaly már 113 millió.

Készül a "szuperoltás"

A bőkezű állami támogatásnak köszönhetően az USA-ban a biotech cégek sora készül már most a jövőbeli járványokra. A J&J a holland Crucell-lel szövetkezve például a "szuperoltáson" dolgozik. Az oltóanyag különlegessége, hogy a szezonális influenza ellen nem kellene feltétlenül minden évben új oltást beadni. A szuperoltás a vírus azon része ellen nyújtana védelmet, amely nem változik évről-évre.

A kutatók lázasan dolgoznak azon is, hogy a fájdalmas injekció helyett tapasz, tabletta vagy orr-spray formájában szintén elérhetőek legyenek a hatóanyagok.

Óriási profitremények

"Az elmúlt öt évben az influenza kutatás terén több dolog történt, mint előtte húsz évig" - nyilatkozta az AP-nek az Amerikai Fertőző Betegségek Szövetségének szóvivője. "A legtöbb gyógyszercég újragondolta oltóanyag-stratégiáját."

A brit GlaxoSmithKline a világ legnagyobb oltóanyag gyártója szeretne lenni, megelőzve az eddigi éllovast, a Merck-et. A Glaxo 13 éve még csak egy típusú oltást árult az USA-ban, ma 12-öt, világszerte pedig 30-at. További 20 oltóanyaga tesztfázisban van, többek között a malária illetve a meningococcus elleni vakcinák.

A J&J, amely korábban nem foglalkozott oltóanyaggal, most egész portfóliót akar felállítani: a "szuperinfluenzaoltástól" az Alzheimer elleni vakcináig.

A Pfizernek már most rendkívül nyereséges oltása van a gyerekkori pneumococcus fertőzés ellen, és szintén dolgozik az Alzheimer elleni vakcinán. Az előbbi, Pevnar elnevezésű oltásból a cég 2008-ban 2,7 milliárd dolláros forgalmat ért el. A vakcina mérföldkő az amerikai oltóanyag-történelemben, ez volt ugyanis az első oltás, amely éves szinten egy milliárd dollár feletti bevételt produkált. Az éves forgalmat tekintve a Pfizer oltását tavaly a Merck méhnyak rák elleni oltóanyaga, a 2,3 milliárd dollárt elérő Gardasil követte.

Az oltások azért is számítanak ma már jobb üzletnek, mint a gyógyszerek, mert nagyobb rajtuk a profit, drágábban lehet eladni őket, ami leginkább annak a következménye, hogy kisebb a verseny, a vevők a patikák polcain kevesebb hasonló termékkel találkoznak.

Azt pedig, hogy az üzleti kilátások hosszútávon ígéretesek, leginkább a partneri társulások jelzik: a gyógyszercégek egytől-egyig keresik az együttműködési lehetőségeket a feltörekvő biotech cégekkel, az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és a különféle jótékonysági és segélyszervezetekkel. A szkeptikusok szerint pedig itt az ideje, hogy felkészüljünk a védőoltások elleni védekezésre..