Növekszik a Down-kór előfordulása

Vágólapra másolva!
Az elmúlt tíz évben a Down-kór diagnózisának gyakorisága 71 százalékkal nőtt, ezzel szemben az egyre precízebb szűrővizsgálatoknak köszönhetően a Down-szindrómás újszülöttek száma 1 százalékkal csökkent. A nők ugyan vállalják a terhességet negyven felett is, de a szűrővizsgálatra még mindig sokan nemet mondanak. 
Vágólapra másolva!

A Londoni Orvosi Egyetem professzorai és munkatársai a brit Down-kórosok 26 ezer anonim bejegyzését tartalmazó regiszteréből származó adatokat elemezték és kiderítették, hogy egyre több fiatalabb (37 év alatti) nő választja a szűrést, azonban az idősebb nők körében ez a szám a szűrővizsgálatok fejlődésének ellenére közel állandó maradt (70%). A méhen belüli diagnózis felállítása után az anyák változatlanul 92 százalékban döntenek a terhesség befejezése mellett.

Mivel egy 40 éves anyánál a Down-kór kockázata 16-szor nagyobb, mint egy 25 éves anya esetében, még rejtély, miért választja az idősebb nők 30 százaléka a szűrés mellőzését. "Fel kell deríteni, hogy ez egy tájékozott döntés eredménye-e, ha nem, akkor pótolni az információhiányt" - mondta el a kutatás vezető orvos. Mivel az idősebb korban gyermeket vállaló anyák száma növekszik, egyre több Down-kóros csecsemő is születik így rendkívül fontos, hogy a szűrővizsgálatokat minél több, a kor amiatt veszélyeztetett terhes nő elvégeztesse.