Szuvasodik az ország: minden ötödik gyereknek rosszak a fogai

Vágólapra másolva!
Szomorú eredményre jutott az idei fogászati roadshow: a megvizsgált magyar gyerekek csupán húsz százalékának egészségesek a fogai.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogorvosi buszában május és október között tíz helyszínen közel háromezer általános iskolás és óvodás kisgyerek fogait vizsgálták meg. Az esetek több mint felénél találtak beteg, rossz fogakat, amíg 2008-ban csak a gyerekek egyharmadánál fordult ez elő. A fogköves és lepedékes fogak száma pedig csaknem a háromszorosára emelkedett az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Jelentősen megnőtt a fogszabályozásra szoruló gyerekek száma is.

A fogorvosi busz gyakran olyan helyekre látogat el, ahol nem, vagy csak részlegesen megoldott a gyermekek fogászati szűrése. Mivel Magyarország a száj higiénés felvilágosítás szintjén is lemaradásban van, ezért az egészségügyi programsorozat célul tűzte ki a fiatal korosztály felvilágosítását a helyes fogápolásról és száj higiénéről. Játékos módon szeretnék segíteni a gyerekeket, hogy leküzdjék a fogorvostól és fogászati vizsgálattól való félelmüket. Az oktatáson gyakran a szülők is részt vesznek, hiszen sok felnőtt szintén nem rendelkezik kellő ismerettel a helyes fogmosásról és a száj higiéné fontosságáról.