Miért fontos az újszülöttnek a K-vitamin?

Vágólapra másolva!
A vegyes táplálkozást folytató babák bélflórája már alkalmas arra, hogy a táplálékból felvett K-vitamint hasznosítsa, illetve maga is termeljen ebből a fontos tápanyagból. Kizárólag anyatejes táplálás mellett viszont még szükség van a pótlásra.
Vágólapra másolva!

A K-vitamin zsírban oldódik, és a véralvadásban játszik fontos szerepet. Hiányában újszülött korban, vérzés, leginkább agyvérzés alakulhat ki, mely súlyos állapothoz, akár halálhoz is vezethet. Elsősorban a koraszülöttek veszélyeztettek.

Az anyatejben kevés a K-vitamin

A K-vitamin - mint a csecsemő szervezetében egy darabig szinte minden - elsősorban az édesanyától származik: még méhen belül feltöltődnek a raktárak, majd az anyatejjel pótlódik a felhasznált mennyiség. Saját vitamintermelésre az újszülöttek még nem képesek, ugyanis a K-vitamint a beleinkben velünk élő baktériumok termelik, ezek pedig egy csecsemőben még nincsenek meg. Így a baba csak annyi utánpótláshoz jut, amennyi az anyatejben található, ez a mennyiség azonban kevesebb annál, mint amennyire a csecsemőnek szüksége van.

Mivel a K-vitamin könnyen, biztonságosan, és nem utolsó sorban olcsón pótolható, ezért a többi európai országhoz hasonlóan hazánkban is javasolt kiegészítő bevitele. Az erre szolgáló készítmény a Konakion MM 2mg-os ampulla, mely receptre kapható a gyógyszertárban. Az üvegcsét feltörve a tartalmát néhány csepp anyatejben elkeverve kell a babával megitatni.

Hogyan adagoljuk?

A korábbiakhoz képest nemrégiben változott a javasolt adagolás: az aktuális ajánlások szerint a szülőszobán kapott adagot egy hét múlva kell ismételni, ezután a baba egy hónapos korában, ezt követően pedig havonta egy alkalommal kapjon pótlást egészen addig, amíg a kizárólag anyatejjel táplálkozik (akár fél éves korig).

A tápszerek viszont K-vitaminnal dúsítottak, ilyenkor nincs szükség külön pótlásra. Amikor a baba fokozatosan áttér a vegyes táplálkozásra, az étel K-vitamin tartalma mellett már saját forrásból is termelődik a vitamin, mivel ekkorra a belekben már elszaporodnak a vitamintermelő "hasznos" bélbaktériumok.

Dr. Karoliny Anna