Vágólapra másolva!
Öt különböző, dohányzásról való leszokást segítő gyógykészítmény összehasonlításából kiderült, hogy a leghatékonyabb a tapasz és a szopogató tabletta kombinációja.
Vágólapra másolva!

Régi dilemma, hogy vajon tényleg hatékonyak-e a dohányzásról való leszokást segítő szerek, és ha igen, melyik támogatja leginkább a leszokást.

Az amerikai Wisconsin Egyetem kutatói ennek kiderítésére 1504 felnőtt bevonásával végeztek véletlenszerű kísérletet. Az önkéntesek mindegyike eltökélt volt a leszokást tekintve. A mintába kerülés feltétele az volt, hogy a résztvevők legalább napi 10 szál cigarettát szívtak az elmúlt fél év során.

Az embereket találomra hat csoportba osztották: voltak, akik csak szopogató tablettát kaptak, mások csak nikotintapaszt, vagy csak bupropiont (leszokást segítő gyógyszer), de kombinálták is az egyes szereket: a tapaszt tablettával, a bupropiont tablettával, illetve akadtak olyanok is, akiknek placebót (hatóanyag nélküli készítmény) adtak. A résztvevők egyéni tanácsadásra is jártak, hat alkalommal. A dohányzók arányát egy hét, nyolc hét és hat hónap elteltével mérték fel újra.

Mikor a hat hónap végén összehasonlították a kezelési módszereket, csak a tapasz-szopogató tabletta kombinációt használó résztvevők esetében tapasztaltak nagyobb sikert, mint a placebo csoport tagjainál. A tapasz-szopogató tabletta csoportban több olyan résztvevő volt, aki a hetedik napon már nem dohányzott, és általában véve is több pozitív eredményről számolhattak be.

Már korábbi kutatások is felvetették a nikotintapasz kombinálását más szerekkel, pl. rágógumival, orrspary-vel vagy inhalátorral. "A jelenlegi eredmények pedig arra utalnak, hogy a nikotinos szopogató tabletta szintén hatásos kiegészítője a nikotinos tapasznak" - adták hírül a szerzők az Archives of General Psychiatry című szaklap novemberi számában. "A kulcs az lehet, hogy a szert együtt kell alkalmazni a tapasszal. Ha csak a tapasz adagját emeljük, nem adja ugyanazt a jó eredményt."

Érdekes megfigyelés, hogy a szopogató tabletta, bár a tapasszal együtt hatásos, de a vizsgálat szerint önmagában nem ér többet a placebónál.