Meglepő tények az ujjaink hosszúságáról

Vágólapra másolva!
Mitől függ az ujjaink hossza? Mit jelez, milyen képességeket, tulajdonságokat sugall az egyes ujjak hossza? Egyáltalán miért jó, hogy ujjaink különböző hosszúságúak?
Vágólapra másolva!

Bizonyára sokan megfigyelték már, hogy az ujjak hossza az emberek között is nagy eltérést mutatnak. Az ujjak hossza genetikai adottság, valamint kapcsolatban áll a nemihormonok szintjével is. Általánosságban elmondható, hogy a nőknél a második és a negyedik ujj szinte egyenlő hosszúságú, férfiaknál viszont a gyűrűs ujj sokkal hosszabb. A különbséget a tudósok a hormonhatásokra - az ösztrogén és a tesztoszteron arányára - vezetik vissza.


Hosszú gyűrűsujj - több agresszió


Akinek a második ujja rövidebb, mint a negyedik, magasabb tesztoszteronszinttel rendelkezik, akinek viszont a mutatóujja hosszabb, arra magasabb ösztrogénszint a jellemző - mutatták ki az eddigi kutatások.


A hosszúságbeli eltérés néha csak 2-3 százaléknyi, ennek ellenére jelentős hormonális és viselkedésbeli különbségeket jelez. Egy vizsgálat szerint azok a férfiak, akiknek a mutatóujjuk jóval rövidebb, mint a gyűrűsujjuk, agresszívebb viselkedésre hajlamosak.


Az ujjak hosszának aránya egyébként már a születés előtt kialakuló tulajdonság, ami később sem változik. Akinek a mutatóujja rövidebb, mint a gyűrűsujja, az azt jelzi, hogy már az anyaméhben magasabb tesztoszteronszinttel rendelkezett.


Az ujjhossz jelzi a termékenységet


Az ujjak hosszának vizsgálata illetve egyéb képességekkel való kapcsolata kedvelt kutatási téma. Német kutatók például vizsgálták térérzékelési és numerikus képességekkel összefüggésben. Általánosságban elmondható, hogy tesztjükön a férfiak magasabb pontot értek el a térérzékelési feladatokban, mint a nők. A nők közül azonban jelentősen jobban teljesítettek azok, akiknek gyűrűs- és mutatóujja férfias mintázatot mutatott, mint azok a nők, akiknek negyedik ujja rövid volt. Hasonló eredmény született a számbeli képességeket vizsgáló teszten is.


Egy másik, termékenységet vizsgáló kutatás szerint a kiugróan hosszú gyűrűsujjal és szimmetrikus kezekkel rendelkező férfiak az átlagosnál termékenyebbek. Nem így a nők, akiknél a hosszabb második ujj jelez inkább nagyobb termékenységet.


Egy újabb kutatás pedig azt sugallta, hogy az ujj hosszúság a szexuális orientációval is összefüggésben áll. E szerint a leszbikus nők ujjai között nagyobb eltérés figyelhető meg, mint a heteroszexuálisoké között.


Érdekes eltérés a majmok ujjainak hossza között


Egy brit kutatás a közelmúltban azt is kimutatta, hogy markáns eltérés figyelhető meg az egyes majomfajok egyedeinek ujja között. Míg a keskenyorrú, vagy óvilági majmoknál a negyedik ujj sokkal hosszabb, mint a második, a szélesorrú vagy újvilági majmoknál a különbség sokkal csekélyebb. Az óvilági majmok közé tartoznak például a makákók, a páviánok, a rhesusmajmok vagy a gibbonok. E majom-társadalmakat az állandó versengés jellemzi. Az újvilági majmok közé tartozó csuklyásmajmok és karmosmajmokra viszont inkább jellemző a monogámia, kevesebb köztük a villongás.


Az óvilági majmok többségéhez képest kisebb a második és negyedik ujj közötti különbség az emberszabású majmok - orángutánok, csimpánzok - körében is. Jellemzője e populációknak, hogy a hímek között erős kooperáció és tolerancia figyelhető meg.


A biztos fogást garantálja az ujjak különböző hosszúsága


Végül felmerül a kérdés, egyáltalán miért jó, hogy ujjaink különböző hosszúságúak? Ha az ujjaink ugyanolyan hosszúak lennének, kezünk nem bizonyulna a tárgyak megragadásában olyan rugalmas segédeszköznek. Gondolj bele például, amikor mondjuk egy gömbölyű tárgyat, például egy almát tartasz a kezedben, az ujjak valósággal köré fonódnak, garantálva ezzel a biztos fogást.


De a tárgyak pontos fogásán kívül az eltérő ujjhossznak a kiegyensúlyozott mászásban és a támaszkodásban is szerepe van. A kéz szinte minden funkciójában fontos a hüvelykujj, mely rövidségén kívül a tenyérrel való szembefordíthatóságával tűnik ki az ujjaink közül. A mutatóujjunkkal együtt főleg a kisebb tárgyak szedegetésekor látjuk nagy hasznát, de markoláskor is hasznos, hiszen a tenyérben lévő tárgyat mintegy satuszerűen beszorítja.