Vágólapra másolva!
Meghökkentő kép fogadja a kaliforniai Sebastopol város Orvosi Gyógyközpontjába betérő vendégeket: tinédzserek állnak sorba, hogy megkaphassák marihuána adagjukat. A Kryptonite, Voodo Daddy és egyéb márkaneveken forgalmazott szárított növényt tartalmazó dobozokon különleges figyelmeztető felirat virít: "Dugd el anyád elől!"
Vágólapra másolva!

A marihuána orvosi célra történő alkalmazása már régóta közérdeklődésre számot tartó téma világszerte, az USA-ban különösképpen. Fiatalkorúak esetében azonban egyelőre továbbra is szokatlan, mondhatni kísérleti jellegű terápiaként tartják csak számon. Ugyanakkor úgy tűnik, bizonyos pszichiátriai állapotok, például a figyelemhiányos hiperaktivitás szindróma (ADHD) kezelésére alkalmas lehet. "Nem mindenkinek ez a megfelelő gyógyszer, de sokaknál hatásos lehet" - vélekedett Valerie Corral, az amerikai Nők és Férfiak az Orvosi Marihuánáért civil szervezet alapítója a New York Times amerikai napilapnak.

Marihuána fájdalomcsillapításra

De hogyan lehetséges az, hogy miközben az ország kemény kézzel üldözi a drogokat, bizonyos helyeken akár patikákban is hozzáférhető a marihuána?

Ennek elsősorban az USA szövetségi rendszere az oka: minden államban más és más szabályok lehetnek érvényben ugyanarra a cselekedetre. A marihuána egészségügyi célú alkalmazása például 12 államban már engedélyezett, igaz, csupán Kalifornia állam törvényhozása annyira engedékeny, hogy a marihuánát "minden olyan betegségben alkalmazhatónak" minősítette, amikor a "szer enyhíti a tüneteket". Más államokban szigorúbbak a szabályok, néhol például csak daganatos betegek fájdalmainak enyhítésére engedélyezik.

A kettős mércék sora ezzel nem ért véget: az orvosok ugyanis még Kaliforniában sem írhatják fel receptre a szert (ez mindenhol törvényellenes), csupán "ajánlhatják" azt pácienseik számára. "Gyakorlatilag fejfájásra is javasolni lehet a szert" - mondja Keith Stroup, a "Reformáljuk meg a marihuána törvényeket" nevű civil szervezet elnöke.

Ha egyébként valaki 18 éves kora előtt akar az Egyesült Államokban legális módon marihuánát vásárolni, ehhez orvosi igazolásra (de nem receptre!) van szüksége, valamint szülői engedélyre. (Az amerikai statisztikák szerint egyébként a középiskolások 40 százaléka már próbálta a marihuánát - feltehetőleg nem mindenki legálisan).

Hiperaktivitás ellen hatékony

A hézagos szabályozás eredményeképpen a marihuána egészségügyi célú alkalmazásáról nincs is pontos adat - hiszen nem vényköteles, és orvosi igazolás birtokában akár otthon is termeszthető néhány darab palánta az "állapot kezelésére".

Az USA Droghivatala szerint a kaliforniaiak 40 százalékban krónikus fájdalom, 22 százalékban az AIDS-szel kapcsolatos panaszok enyhítésére és 15 százalékban hangulatzavarok kezelésére használják a szert (a további 23 százalék egyéb célokra alkalmazza).

Az viszont, hogy a szer alkalmazása fiatalkorúak körében is rohamosan terjedni kezdett, még a legtöbb, az egészségügyi célú alkalmazást támogató orvos számára sem elfogadható. Sokan 21 évnél fiatalabbaknak nem ajánlanák, kivételt csak azok képeznek, akik daganatos vagy AIDS-szel kapcsolatos fájdalmaktól szenvednek. A szakemberek szerint már így is elég nagy a veszélye, hogy a fiatalok rászokjanak a marihuánára, hát még ha csupán hiperaktívnak kell hazudniuk magukat legális alkalmazásához.

A szer kedvező hatását a hiperaktivitás kezelésében ugyanakkor több orvos és páciens erősítette meg. A marihuána csökkenti a nyugtalanságot és a kitörő dührohamokat, ami oly jellemző az ebben a szindrómában szenvedő fiatalokra. Több, nemrégiben napvilágot látott tanulmány azt is igazolta, hogy a marihuánát fogyasztó fiatalok körében az egyéb pszichiátriai kórképek előfordulása ritkább (ez ellentétes a korábbi álláspontokkal). Az USA legfőbb közegészségügyi intézete, a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint egyébként mintegy 4,5 millió fiatalkorút érint a hiperaktivitási szindróma.

"Biztonságosabb, mint az Aszpirin"

"A marihuána isteni ajándék a hiperaktív fiatalok számára" - nyilatkozta a New York Times-nak lényegre törően Dr. Edward M. Hallowell, aki gyakorló pszichiáterként már több könyvet is írt a témában. Azért a szakember is csak nagy körültekintéssel javasolja használatát, egyfelől mert a legtöbb helyen illegális, másfelől saját tapasztalatai szerint is könnyű vele eljutni oda, hogy a páciens "már semmit sem akar csinálni egész nap, csak füvezni".

A beszédes nevű MediCann nevű céghálózat kifejezetten ajánlja a szer alkalmazását, már legalább 50, 14 és 18 év közötti figyelemhiányos szindrómás fiatalt kezeltek sikeresen marihuánával. "Ezzel nekem egyáltalán nincs problémám mindaddig, amíg orvosi szinten beszélünk róla. Biztonságosabb, mint az Aszpirin" - mondja a cég vezetője, kiemelve azt, hogy a MediCann hálózatban is csak orvosi ajánlásra kaphatnak a fiatalok marihuánát. Kalifornia állam Egészségügyi Bizottsága viszont vizsgálatot indított a MediCann hálózat ellen, mert egyes vélekedések szerint olyanok is kaptak tőlük engedélyt a legális füvezésre, akiknél ez nem volt indokolt. Sajtóhírek szerint 150 dollárért már lehetett náluk venni orvosi igazolást, akár ez is magyarázhatja, hogy mindössze öt éves fennállása alatt tízmillió dolláros profitra tettek szert.

Vagy mégis tiltsuk inkább?

Persze nem mindenki ennyire megengedő az ötlettel kapcsolatban: "Hányféleképpen mondjam el, hogy ez a világ legrosszabb ötlete?" - teszi fel a költői kérdést Stephen Hinshaw, a berkeley-i Kaliforniai Egyetem pszichológia tanszékének igazgatója. A szakember több tanulmány által is bizonyítottnak látja, hogy a tetrahidrokannabiol, azaz a THC (a marihuána hatóanyaga) éppen hogy olyan tüneteket okoz, mint maga a betegség: figyelemzavart, memória- és koncentrálási problémákat. Mások szerint a fő gondot inkább az jelenti, hogy a mai növényekben már sokkal több a hatóanyag, mint volt például a hatvanas években, a hippikorszakban, így feltehetőleg a hatás is erősebb lehet.

A marihuána alkalmazásával kapcsolatos társadalmi vitát, - mint oly sok más vitát is -, Barack Obama megválasztása indította újra el. A Fehér Házból ugyanis olyan javaslatok szivárogtak ki, amelyek tovább enyhítenének a marihuána orvosi felhasználásának feltételeit - igaz, mindegyik napvilágot látott változat szigorítana a fiatalkorúak hozzáférésén, egyes javaslatok kategorikusan tiltanák azt szövetségi szinten.

De addig is, amíg a megnyugtató, egyértelmű szabályozás megszületik, az amerikai fiatalokat megpróbálják elérni a marihuánát áruló gyógyszertárak is. Az OrganiCann nevű gyógyszertár - amelynek már a logója is a növény levele - például csábító fotókon mutatja be marihuánát is tartalmazó termékeit honlapján, és 10 százalékos kedvezményt kínál minden középiskolás diák számára.