Lázadó másnapos izmok - Hogyan kerülhető el az izomláz?

Vágólapra másolva!
Kampányszerű sporttal többet ártasz a szervezetednek, mintha meg se mozdulnál. A hirtelen megterhelés sokként éri tested, és ha nincs folytatás, azaz a következő nekifutásodig 1-2 hónap is eltelik, mikrosérülések garmadát okozod magadnak.
Vágólapra másolva!

Ha rég nem sportoltál, az első edzéseket követő napon, de legkésőbb 48 órán belül, bizonyos fokú fájdalom jelentkezik megdolgoztatott izmaidban. A közhiedelem az izomláz érzetéért a tejsavat teszi felelőssé. Testedzés során ugyanis a szervezetbe jutó oxigén mennyisége nem elegendő ahhoz, hogy az izom számára energiaforrásként szolgáló glükóz teljes lebontását lehetővé tegye. Ilyenkor anaerob, azaz oxigénhiányos glükózbontás következik be, melynek végeredményeként tejsav keletkezik. Korábban úgy vélték, hogy az izomszövetben lévő tejsav az, ami irritálja a fájdalomreceptorokat, és ez kelti az izomláz-érzetet.

Fájdalmas mikrorepedések

Manapság azonban már nem a tejsavat tartják az izomláz elsődleges kiváltó okának, a fájdalom kialakulásában legalább ekkora szerepük van a hirtelen terhelésre bekövetkező izom-mikrorepedéseknek is.

Az izom megterhelő igénybevétele során ugyanis a rostok feszülnek, húzódnak, és a körülöttük lévő vékony hártya helyenként beszakadhat. Ennek következtében kalcium áramlik az izomrostokba, és azok helyenként tartósan összehúzódnak. Ezzel egyidőben - csakúgy, mint bármely szövet sérülése esetén - helyi gyulladás alakul ki az izom területén, és az immunrendszer odaáramló sejtjei által termelt anyagok némelyike szintén ingerli a fájdalomérzet kiváltásáért felelős receptorokat.

Rádolgozni vagy pihentetni?

A régi vágású edzők a "dolgoztasd meg jobban" elvet vallják. Tény hogy, az izom finom nyújtása, újraterhelése hatékony lehet, mert ez segít a tartósan összehúzódott rostok ellazításában.

A gyulladásos folyamatok és a mikrosérülések miatt viszont foglalkozni kell a fájdalom enyhítésével is. A hirtelen felszabadult anyagcseretermékek kiürülése gyorsul a meleg vizes fürdőtől, szaunától, meleg vizes borogatástól. A különböző sportkrémek és a masszázs is gyorsítja a folyamatot.

Az izomláz elkerülhető!

A bemelegítést sokan úgy képzelik, hogy némi helyben futás után, végeznek pár karkörzést, törzsdöntést, és kezdődhet az edzés. Pedig a szervezeted igazán akkor tud felkészülni a rá váró megterhelésre, ha tested átmozgatására rászánsz legalább 10-20 percet.

Ha az edzésed célja az izomépítés, alkalmanként csak két, maximum három izomcsoportot dolgoztass meg (például kar, váll, has). Mielőtt ugyanazokat az izomcsoportokat legközelebb munkára fognád, hagyj három nap szünetet. Ez idő alatt más izmokat persze edzhetsz, de mindig tartsd be a regenerációs időt.

Ha olyan sportot űzöl, amely minden izmod megmozgatja, - ilyen a gimnasztika vagy a lovaglás -, a terhelés erősségétől függően, két edzés között szükség van 1-2 nap pihenésre.

Sport után a levezetés épp olyan fontos, mint a bemelegítés. A megfeszült izmoknak nyújtásra van szükségük a regenerálódáshoz. Ennek hossza ismét 10-20 perc. Ilyenkor az intenzív megterhelés következtében felszabadult anyagcsere-végtermék nagy része kiürül izmaidból.