Láthatatlan technológiák a fogászatban

Vágólapra másolva!
Az elmúlt években a fogorvosi szolgáltatások köre jelentős újításokkal bővült. Profi számítógépes tervezőrendszerek, mikroszkopikus beültetések, láthatatlan fogszabályzók alakítják át hamarosan azt a képet, ahogyan ma a fogorvosról gondolkodunk.  
Vágólapra másolva!

A technológiai változások a motorja a páciensek három alapvető elvárása:
ne fájjon, ne legyen nagyon drága, és ne látsszon, ha fogászati beavatkozáson veszek részt.

Láthatatlan fogszabályzók

A fogszabályzó gyermekkorban is okozhat frusztrációt, de a felnőttek esetében sokkal gyakrabban okoz gátlásokat, ha a mosolyuk fémdrótokat villant fel. Ezért aztán elmúlt években a professzionális fogszabályzás az eljárás hatékonysága mellett ugyanolyan jelentőséggel kezeli az esztétikumot is.


Eltűntek a rémisztő fémszerkezetek, óriási fémpántok és leszorítók, amelyek 15-20 éve még a legtöbb modellhez hozzátartoztak. Az esztétika és funkcionalitás az ún. Damon rendszerekben találkozik, amelyek a korábbi hagyományos fogszabályzóknál ötször-hatszor kisebb erőkifejtéssel ugyanazt a hatásfokot érik el, mint a régi modellek.


Az eljárás egyik világhírű szakértője és úttörője. Dr. Csiki Péter, a budapesti Madenta Fogászati Központ vezető főorvosa külön kiemeli annak jelentőségét, hogy a Damon féle rendszer lényegesen modernebb, könnyebb anyagokat használ, mint a hagyományos fogszabályzók. Ez azt jelenti, hogy kevesebb anyagra van szükség, azaz kisebb a fogszabályzó mérete, sőt lehetséges akár átlátszó műanyagokból is készíteni a szerkezet.


A kevesebb, könnyebb anyag és kisebb méret ma már azt is lehetővé teszi, hogy a fogsor belső oldalára, így gyakorlatilag láthatatlanná téve a szerkezetet. Meglepő módon a nyelv felőli fogszabályzó kevésbé akadályoz a beszédben ráadásul annyira apró, hogy csak nagyon kis mértékben kell fúrni, módosítani a fogakat felhelyezésekor. Ellenben tisztítása kicsit nehézkesebb, mint a hagyományos modelleké, azaz viselőjének apránként kell megtisztítania fogainak belső felületét minden egyes fogmosáskor.




Forrás: iStockphoto


Mosolyátültetés, két óra alatt


Egy forradalmian új, fájdalommentes és láthatatlan beavatkozással: a tökéletes mosolyt szó szerint ráragasztják a fogakra. A Lumineeers technológia hajszálvékony mesterséges héjakkal, azaz veneerekkel fedi saját fogainkat. Az apró héjak annyira vékonyak, hogy még nyelvünk sem érzi a különbséget.


A porcelán héj nem csak elképesztően vékony, de élettartama is meggyőzően hosszú. a Lumineers annyira apró és mechanikailag pontos, hogy szabad szemmel semmilyen eltérés nem látható a fogazaton. A beavatkozás fájdalommentes, a héjakat bármikor el lehet távolítani, ki lehet cserélni a fogak rongálása nélkül, illetve tisztításuk is ugyanúgy zajlik, mint a hagyományos fogazat esetében.



Számítógép tervezett fogsor


"Ha megnézünk egy huszonöt évvel ezelőtti élvonalbeli, high-end autót, és egy mai átlagos személygépkocsit, nincs egy pontjuk sem, ami hasonló lenne, pedig ugyanaz a funkciójuk. Ez a folyamat játszódott le a fogászatban is az elmúlt években." - mondja Hidvégi Péter, aki nap mint nap dolgozik a modern, számítógépes fogtervező rendszerekkel. A fogászati technológia ugyanis számtalan más, látszólag távoli iparág eredményeit gyűjtötte egybe az elmúlt években, amelynek láthatatlan nyertesei mi, páciensek vagyunk.


Az elmúlt években megváltoztak az anyagok, amelyekkel fogainkat pótolják, illetve professzionálisabb, biztonságosabb, pontosabb lett gyártási eljárásuk. A szakember két fontos változást hangsúlyoz; az egyik, hogy ma már elsősorban olyan természetes anyagokat használnak fel a pótlások készítésékor, amelyeket szinte lehetetlen megkülönböztetni az eredeti fogaktól (például az sebészi protézisek anyagaként ismert cirkónium-oxidot, amely rendkívül testbarát anyag). Másrészt ezek a pótlások már nem csak biokompatiblisek, azaz szövetbarát anyagokból épülnek fel, hanem egyenesen elősegítik a száj természetes gyógyulását.


A fogászati technológiában a haladás zászlóshajója egyértelműen Japán és az Egyesült Államok, ahol a nehéziparból ismert profi számítógépes tervezőrendszerek segítségével készítik az ezredmilliméter pontosságú pótlásokat.


A számítógépes megmunkálásnak és tervezésnek rengeteg előnye van, a legfontosabb ezek közül, hogy a modern, természetes anyagokból ezredmilliméteres pontossággal készült pótlások sokkal hosszabb élettartalmúak, mint pár évtizeddel korábbi elődeik, ráadásul szabályosabb, jobban funkcionáló fogsor építhető belőlük, mint amilyen az eredeti volt.