Hogyan növelhető a csontsűrűség idős korban?

Vágólapra másolva!
Meglepő, de a megterhelő sportok űzése idős sportolóknál nem hátránnyal, hanem előnnyel jár: javítja csontsűrűségüket.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Sports Health című újságban megjelent tanulmány a 2005-ös pittsburghi Nemzeti Szenior Játékokon részt vett 560 sportoló csontsűrűségi adatait vette alapul. A vizsgált férfi és női sportolók 50 és 93 év között voltak, és olyan nagy igénybevételt kívánó sportokat űztek, mint a kosárlabda, az atlétika, a triatlon és a röplabda.

A sportolok csontjának ultrahang-vizsgálata felfedte, hogy akik ezekben a sportszámokban vettek részt, nagyobb csontsűrűséggel (denzitással) rendelkeztek, mint azok, akik kevésbé megterhelő sportot választottak.

"Tanulmányunk a legnagyobb mintát tartalmazza, melyet idősödő sportolók csontdenzitásán végeztek" - nyilatkozta a Dr. Vonda Wright, ortopéd sebész docens, a Pittsburghi Orvosi Egyetem munkatársa, a tanulmány szerzője. "Nagyon meglepődtünk azon az eredményen, miszerint a nagy megterhelés pozitív hatással bír a csontok egészségére, még idősebb sportolók esetén is" - tette hozzá.

Bár a csont- és ízületi gyulladás, valamint egyéb tényezők lehetetlenné teszik a megterhelő sportok űzését, a cikk felveti, hogy a nagy igénybevételt kívánó sportolás gátolja a csontok öregedését.

Időskorral változik a csontszerkezet

Azt gondolhatnánk, hogy a csont élettelen szerv, jóllehet ennek épp az ellenkezője igaz: a csont folyamatos átalakuláson megy keresztül, épül és bomlik - évente kicserélődik állományának közel 10 százaléka. Normális esetben a felépülés és a lebomlás egyensúlyban van, időskorban azonban ez az egyensúly a csontvesztés irányába mozdul el, és kialakul a csontritkulás, vagy latinul osteoporosis.

Az osteoporosis tulajdonképpen a csont anyagcseréjének betegsége, aminek következtében csökken a csont tömege, de ezzel párhuzamosan a csont szerkezetében (minőségében) is átalakulás megy végbe, a csontgerendák elvékonyodnak, ami miatt a csont törékennyé válik. Tévhit, hogy a csontból kivonódna bármi is, hiszen annak tartalma, a benne lévő szerves és szervetlen anyagok aránya nem változik, csupán maga a tömeg csökken.

A kálciumfogyasztás és a D-vitamin mellett a csontritkulás rendszeres fizikai aktivitással is megelőzhető. A fekvő betegeknél megfigyelhető, hogy már néhány nap alatt megnő a vizeletben az ürített kalcium mennyisége, ami azt jelzi, hogy a csontbontó folyamatok túlsúlyba kerülnek.