Hogyan gyógyít a "fülön át szedhető gyógyszer"?

Vágólapra másolva!
Vajon miért van olyan jó hatással a harmonikus zene a mentális betegségekben szenvedőkre? Úgy tűnik, georgetowni kutatók közelebb kerültek a rejtély megoldásához.
Vágólapra másolva!

Mindannyian abszolút hallással születünk?http://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/20090930-legyen-a-gyereknek-abszolut-hallasa.html

Sokan úgy is hívják ezeket a zeneterápiákat, hogy "fülön át szedhető gyógyszer", de vajon miért is annyira hatásosak? Az tény, hogy az agyi elváltozások miatt szenvedők emlékező- és kapcsolatteremtő képességét, szociális viselkedését javítja a zeneterápia, de hogy mi módon, arra a tudomány eddig nem tudott kielégítő magyarázatot adni.

Az amerikai Georgetown Egyetem Orvosi- és Egészségtudományi Központjának kutatói majmokon végzett kísérletek során arra jöttek rá, hogy a zene igen hasonló az állatok kommunikációjához, mivel ez utóbbiban is igen nagy fontossággal bír a hangmagasság és annak váltakozásai.

Az emberi beszédet kielemezve arra jutottak a szakértők, hogy a másodlagos jelentést hordozó hangsúlyok ugyanolyan, úgynevezett "összetett hangszíneket" tartalmaznak, mint az állatok hangjai.

A majmok hallóközpontjának aktivitását vizsgálva az is kiderült, hogy egy-egy bizonyos hang vagy harmónia esetén jól meghatározható idegsejt-csoportok jönnek ingerületbe. "Ha főemlősökön végzett kísérletekkel sikerülne meghatározni az úgynevezett 'velük született zenét', azaz azt a képességet, ahogy agyuk érzékeli a muzsikát, az nagy segítséget jelent az emberi agy hasonló funkcióinak megértéséhez. Ha sikerül felderíteni a rendszert, közelebb kerülünk majd a zeneterápia mechanizmusának megértéséhez is " - nyilatkozta Yuki Kikuchi, az egyetem élettani és biofizikai intézetének munkatársa.