Hatkilós magzatot operáltak ki a 21 éves fiú testéből

Vágólapra másolva!
A 21 éves indiai Abujam Suresh már egy éve panaszkodott fájdalmas alhasi duzzanatra. Sok kórházban megfordult, és bár a specialisták megtalálták szervezetében a különös csomót, csak egy év elteltével jöttek rá, hogy egy részben kifejlődött magzat van a hasüregében.
Vágólapra másolva!

A fiút operáló orvoscsoportot Dr. L. Joykumar vezette az imphali JN kórházban. A négyórás beavatkozás során egy hatkilós magzatot távolítottak el, amely nem fejlődött ki rendesen, de voltak deformált karjai, lábai és teste.


Ezt a jelenséget az orvosi terminológia "magzat a magzatban" állapotnak nevezi. A specialisták szerint Suresh valószínűleg ikerterhességből született, de valamilyen rendellenesség miatt a másik embrió visszamaradt a fejlődésben, és Suresh hasüregébe került.


Az orvosok szerint a magzat valószínűleg születése óta Suresh testének részét képezte, és táplálkozott a Suresh által elfogyasztott ételekből is, ami magyarázhatja, hogy a fiú miértt fogyott le. A kórházba való felvétele idején Suresh úgy nézett ki, mintha több hónapos terhes lenne.
Az eltávolított magzatot a kórházban konzerválták, majd továbbküldték újabb vizsgálatokra. A fiú túljutott az életveszélyen, jelenleg a műtét után lábadozik a kórházban.


A magzat a magzatban (fetus in fetu) tulajdonképpen a sziámi ikrek egy típusa, amikor az anyaméhben fejlődő embriók közül az egyiket bekebelezi a másik. Ilyenkor előfordulhat, hogy utóbbi a testvérében próbál meg sikertelenül kifejlődni. Az orvosi szaknyelven teratómának nevezett daganattípus - amely az embrió emészthetetlen részeit tartalmazza - megrekedhet a test különböző részein, azonban, ha egyben marad, akár egész nagyra is nőhet. Az ilyen elhalt magzatokat műtéttel lehet eltávolítani.

A LifeNetwork műsorán!