Génjei miatt csökkentették egy gyilkos büntetését

Vágólapra másolva!
Egy olasz bíróság egy évvel csökkentette egy emberölésért elítélt férfi büntetését, miután kiderült, hogy olyan genetikai adottságai vannak, amelyek hajlamossá teszik az agresszív viselkedésre.
Vágólapra másolva!

Az olasz törvényszék még 2007-ben szabott ki 9 év 2 hónap börtönt egy Abdelmalek Bayout nevű férfira, miután beismerte, hogy leszúrt egy embert, aki belehalt sérüléseibe. Múlt héten a Pier Valerio Reinotti trieszti bíró hozta meg a döntést, amelynek értelmében az elítélt egy évvel korábban szabadulhat. Az eset nagy vihart kavart a genetika és a viselkedés (behaviorális hatások) szakértőinek körében, felvetve a kérdést: vajon, jogos védekezésnek tekinthető, ha valaki génjei összetételére hivatkozik egy hasonló helyzetben?

Nita Farahany, a nashville-i Vanderbilt University jogi ügyekkel foglalkozó kutatója szerint az egyes emberek génállománya nem tekinthető enyhítő körülménynek a bíróságon. A szakértő szerint a gének ugyanis legfeljebb irányokat határozhatnak meg, azonban arra nem adnak választ, hogy valaki miért követ el egy-egy konkrét bűncselekményt. "A gének vizsgálatából nem fogjuk kideríteni, hogy miért történt meg egy ilyen eset, a büntetőperek pedig éppen az ilyen kérdések megválaszolására törekszenek" - tette hozzá Farahany.

Az eset rávilágít a genetikai információk felhasználásának kétélű természetére: míg egyes ügyekben jellemzően a vád képviselői nyúlnak a DNS-vizsgálat módszereihez, Bayout esetében az eljáró bíró úgy ítélte meg, hogy az elítélt genetikai adottságai enyhítik az általa elkövetett bűncselekmény súlyosságát.

"A különböző családfa-vizsgálatok és ikrek bevonásával készült tanulmányok alátámasztják az öröklött gének, a környezeti hatások és az erőszakos cselekmények kapcsolatát" - fejtette ki Terrie Moffitt, a londoni King's College genetikusa. "Ez azonban nem csökkenti az egyén felelősségét saját cselekedetit illetően."