Az első fotó a szétválasztott sziámi ikrekről

Vágólapra másolva!
25 órás sebészi beavatkozás után kedd reggelre sikeresen választotta szét egy 16 fős melbourne-i orvosi csapat a fejüknél összenőtt bangladesi ikerlányokat, akik koponyacsontjának, agyszöveteinek és véredényeinek egy része is közös volt.
Vágólapra másolva!

Túl korai bármit is állítani arról, hogy a kétéves TrisHna és KrisHna elszenvedett-e valamiféle agysérülést a maratoni operáció során, a műtétről kiérkező orvosok 50-50 százalékos lehetőséget adtak mindkét kimenetelnek. A lányokat még néhány napig mesterséges kómában tartják megfigyelés alatt.

A melbourne-i gyerekkórház orvos csapata hétfőn reggel fogott hozzá a szétválasztáshoz. A csapatnak sikerült elválasztani az ikrek agyát, majd a műtétet ötórás helyreállító sebészeti beavatkozás követte. A lányok koponyájának újraépítéséhez saját bőrükön és átültetett csontszöveteiken kívül mesterséges anyagokat is felhasználtak a plasztikai sebészek.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az ikreket 2007-ben vitette egy bangladesi árvaházból Ausztráliába a Children First elnevezésű alapítvány, és azóta már több, a szétválasztást előkészítő műtéten estek át. A szétválasztás nélkül az ikerpár valószínűleg hónapokon belül meghalt volna szívrendellenességben, a nem megfelelő véráramlás miatt már így is az egyik gyermek szívbetegségben szenvedett.

A két gyermek egyébként a koponyájuknál úgy voltak összenőve, hogy soha nem pillanthatták volna meg egymást, sőt a felülésükben is erősen gátoltak voltak.