Mit jelez a fejfájás?

Vágólapra másolva!
A fejfájás talán a legelterjedtebb az összes olyan fájdalomérzet, illetve betegség közül, melyeknek kiváltó okait mind a mai napig folyamatosan kutatják az orvosok. Tippek ugyan vannak a lehetséges kiváltó okokra, de a tudósok sok esetben csak találgatnak. Egy valami azonban biztos: ha hasogat a fej, akkor a fájdalmat csillapítani kell.
Vágólapra másolva!

A legtöbb esetben a fejfájásnak nagyon egyszerű okai vannak: elfelejtettél megfelelő mennyiségű vizet inni, nem szellőztetted ki a szobát vagy túlságosan megerőltetted a szemed munka közben. Ezért ha megfájdul a fejed, első körben érdemes elkortyolnod két pohár szénsavmentes vizet, és szellőztess, vagy tölts pár percet a friss levegőn, pihentesd a szemed. Amennyiben a probléma ezután is fennáll, maradnak a tabletták, de ezek csak a tüneteket csillapítják. Hogy az említett eseteken túl mi lehet amég kiváltó ok, arról egyelőre keveset tudunk.


Hibás üzenetek

A migrént - vagyis az agyérgörcsöt - az emberi agyban lévő neurotranszmitterek (ingerületátvivő molekulák) szintjének ingadozása okozza. A neurotranszmitterek felelősek azért, hogyan érezzük magunkat, hatással vannak hangulatunkra, és meghatározzák, mikor mit érzünk. Kísérletek során megállapították, hogy migrénes fejfájás közben a szerotonin néven is ismert neurotranszmitter szintje erősen ingadozik az agyban.


Egy amerikai kutatócsoport arra jutott, hogy a szerotonin egyensúlyának felbomlása gyulladást okozhat az agyi véredényekben. Bár ez nem a teljes válasz, mégis segít megérteni, mi történhet az agyban fejfájás során. A kutatók azt is megállapították, hogy ilyenkor általában túl alacsony az agy magnéziumszintje, ezért sokak szerint a magnéziumhiány az egyik kiváltó ok.


A hormonok szintén előkelő helyen szerepelnek a fejfájást generáló tényezők között. Sok nő panaszkodik heves fejfájás-rohamokra azokban az időszakokban, amikor ösztrogén- és progeszteron-szintjük ingadozik, a legtöbben kifejezetten a havi vérzésük előtt és alatt produkálják a tüneteket.



Amit megeszel, és amit nem


A biológiai okokon kívül az életvitel is befolyásolóan hat. Az egyik leggyakoribb esetben az váltja ki a fejfájást, amit megeszel. Hogy konkrétan milyen ételekre reagál fejfájással a szervezeted, az személyenként változhat, de a legveszélyesebbnek a csokoládé tűnik, valamint az érlelt sajt és az alkohol. A sós lében pácolt ételek is okozhatnak fájdalmas agyi tüneteket, ahogy bizonyos gyakori összetevők is, mint például az aszpartam, a nátrium-glutamát, vagy a koffein - utóbbi egyes esetekben segíthet elmulasztani a fájdalmat, míg más esetekben épp kiváltó oka annak.


Míg a fenti élelmiszerek és adalékok gyengébb, vagy erősebb fejfájásokat okozhatnak azok körében, akik rendszeresen fogyasztják őket, addig arról sem szabad elfeledkezni, hogy a koplalás legalább annyira felelős lehet a fejfájásért, mint a túlevés. Amikor a szervezet nem kap elegendő táplálékot, a fej általában először zúgni kezd, majd fájdalmasan lüktetni.

Nézd meg a Tabuk nélkül Talkshow fejfájásról szóló adását a LifeNetwork műsorán!



Pihenésre van szükséged


A kialvatlanság ugyanolyan könnyen okozhat erős fejfájást, ahogy a túlságosan sok alvás is. Érzékeink túlterhelése is kiváltó ok lehet. Ha például számodra ismeretlen, erős illatok vagy szagok közelében kell tartózkodnod, vagy olyan helyen, ahol bántóan erősek a fények vagy a hangok, szintén megfájdulhat a fejed.


A túlhajszoltság és a fokozott stressz vezető helyen állnak a fejfájást kiváltó okok között. A stressz-fejfájással kapcsolatban még rengeteg a megválaszolatlan kérdés. Ez az egyik legelterjedtebb típus; nők és férfiak körében egyformán gyakori. Az egyik nézet szerint a feszült idegállapot a fej- és nyakkörnyéki izmok összehúzódását okozza, ennek következménye a fájdalom.


Néhány kutató ezzel szemben azt állítja, a stressz és feszültség által kiváltott fejfájásnak is több forrása van. Szerintük ezen fejfájások akkor alakulhatnak ki, amikor az agy hibás üzenetet kap, és maga a feszült izom az, ami - hibásan - a fájdalom üzenetét küldi az agynak. Mások azon az állásponton vannak, hogy ezeknek a fejfájásoknak sok köze van a fogakhoz. Bebizonyosodott ugyanis, hogy azoknak az embereknek, akik gyakran csikorgatják a fogaikat, sokkal többször fáj a fejük, valószínűleg azért, mert a fogcsikorgatás is megfeszít bizonyos izmokat az állkapocsban és a fejben.

Fájdalomcsillapítás gyógynövényekkel

Az őszi margitvirág (Chrysanthemum) lázcsillapító hatásáról eddig is ismert volt, de nemrégiben kiderült, hogy hatásosan csökkenti a fájdalmat is egyes migrénes fejfájások esetén. A gyógynövény képes feloldani az összetapadt vérlemezkéket, ezzel segítve a szerotoninnak, a szervezet saját fájdalomcsillapítójának normális áramlását a vérben. Őszi margitvirágot a saját kertedben is ültethetsz - a leghatásosabb a leveleit elrágni - de tea vagy tabletták formájában is beszerezhető.

A kamilla is ismert fejfájás csillapító szer. Természetes relaxáló hatása mellett segít megnyugtatni a gyomrot, és elmulasztani a hányingert, melyet a migrén okozhat. Mivel gyenge nyugtató, segíthet ellazulni fejfájás közben, ami erősen csökkentheti a fájdalmakat. Tabletta formájában, vagy a szárított virágokat teaként megfőzve lehet fogyasztani. A kamilla az egyik legbiztonságosabb gyógynövény a világon, gyakorlatilag nincsenek mellékhatásai.

Gyömbért szintén a migrén alatt jelentkező hányinger enyhítésére szoktak használni, ahogy a borsmenta is segíthet megnyugtatni a gyomrot. Az egyik legvitatottabb fejfájás elleni gyógynövény a Ginko, mely javítja az agy vérellátását azzal, hogy gyorsítja a vérkeringést. Egyes szakértők azt állítják, semmiféle hatással nincs a fejfájásra, mások viszont esküsznek rá, hogy gyógyítja azt. Nem szabad Aszpirinnel együtt szedni, mert mellékhatásai lehetnek.

A Golgotavirágból (Passiflora) főzött tea idegesség ellen hatásos. Bár nem teljesen bizonyított, néhány szakértő úgy véli, fájdalomcsillapítóként, nyugtatóként és gyulladáscsökkentőként egyaránt működik. Elsősorban migrénes fejfájás ellen ajánlják. Guaranából készült italokat, illetve tablettákat is szoktak fejfájás ellen alkalmazni, a növény magjainak koffeintartalma miatt.

A gyógyszertárakban kapható chili kivonatot tartalmazó orrspray, ami különösen az úgynevezett klaszteres (szakaszos) roham esetén hoz gyors enyhülést, amiért nem nagy ár a néhány másodpercig tartó csípő érzés.